Producția infimă de porumb a României de anul acesta, la mai puțin de jumătate față de așteptările inițiale, va genera o reacție puternică din partea fermierilor în ceea ce privește asolamentele din anii următori, preconizează Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor și fondator al casei de consultanță în agribusiness AGRI Column.
Specialistul estimează că aproximativ un sfert din suprafața însămânțată cu porumb în 2024 va dispărea anul viitor, fiind transformată în rapiță sau alte culturi înlocuitoare ale porumbului, care reacționează mai bine la condițiile de secetă.
”La noi sunt uriașe problemele la porumb. Noi vom genera maxim 6,7 milioane de tone de porumb, asta e cifra, nicidecum ceea ce se aude din partea Ministerului, și îi lăsăm de-o parte, că suntem oameni politicoși și raționali, iar ei vorbesc în universul lor. Asta va conduce către o reducere a asolamentului pentru porumb în primăvara anului 2025.
Am avut 2,15 milioane de hectare în 2024, cred că vom avea maxim 1,6 milioane de hectare înființate cu porumb în 2025. Toată lumea se va duce masiv spre rapiță, se va decala fereastra de însămânțare cu grâu; e logic să fie așa, pentru că vrei să prinzi niște umiditate, iar primăvara la fel, se va decala sezonul de însămânțare, va merge către sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, ca să prindă ceva”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Cred că locul porumbului îl va lua sorgul.
Produce puțin dar sigur. Rezistă la secetă și caniculă.Dacă merge în Africa merge și la noi. Trebuie orientat spre culturi cu perioadă mai scurtă de maturizare. Porumbul de trei luni este o soluție. Oricum porumb este suficient produs pe suprafețele irigate. Împăduriri cu specii hidrofile de-a lungul apelor curgătoare, specii rezistente la secetă pentru stabilizarea solurilor și nu numai. Terenurile care nu produc nimic trebuie împădurite.Puțuri de mare adâncime cu pompe electrice, alimentate de panouri fotovoltaice.
Vor veni și ani buni.
Aveți multă dreptate sistemul de irigație sa devină un fel de armata care ne apară de secetă de aici implicarea statului cu direcționarea subvenției către acest sector..codleanu Slobozia
Sorgul zaharat este solutia ideala. Rezista excellent la seceta si produce zahar, furaje, energie !…
Felicitari celor optimisti !!! RESPECT !
Vor decala în primăvara pentru luna februarie doar dacă permite timpul
Sorgul este o planta slaba, susceptibila la multi patogeni. Creste pe teren arid. Romania nu are climatul din Africa si nici nu ar trebui sa aiba. De ce nu va place porumbul romanesc? De ce va indreptati spre rapita? Vreti mai mult ulei de canola? Chiar daca e modificat genetic? Atunci mai bine plantati pomi de masline, desi Romania nu are climat Mediterranean.
Si inca ceva, mie imi place mamaliga. Multumesc.