Porumbul e viitorul! Ce întrebuințare l-a făcut foarte căutat

Porumbul începe să fie din ce în ce mai căutat în următorii ani, pe o piață pe care în urmă cu cinci ani aproape că nu exista, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de AGERPRES.

Interesul pentru porumb vine după ce producţia Braziliei, un mare producător agricol mondial, a explodat, făcând astfel să fie mai profitabil să utilizezi porumbul pentru a produce etanol, un combustibil cheie pentru autoturismele din cea mai mare economie din America Latină. În consecinţă, fabricile de procesare care până acum utilizau ca materie primă trestia de zahăr, mai scumpă, pentru producerea de combustibil, se reorientează acum din nou către producția de zahăr. Iar acest lucru ar putea să ducă la o scădere a cotațiilor la zahăr și implicit la o reducere a inflației produselor alimentare, după ce temperaturile extreme au afectat culturile de trestie de zahăr din India, al doilea mare producător mondial după Brazilia.

„Oricine care are bani astăzi se uită să investească fie în etanol din porumb, fie în extinderea capacităţilor pentru producerea de zahăr”, a declarat pentru Boomberg Eder Vieito, analist la Green Pool Commodity Specialists.

Potrivit analiștilor, porumbul începe să aibă o pondere mai mare pe piaţa de etanol din Brazilia, al doilea producător de biocombustibil după SUA. Astfel, etanolul din porumb va fi responsabil pentru aproximativ 20% din producţia totală de etanol în acest sezon, de la aproape zero în urmă cu cinci ani, iar până în 2033, ponderea etanolului din porumb ar putea ajunge până la o treime din producţia totală, estimează firma de consultanţă Datagro.

În aceste condiții, etanolul din porumb va cunoaşte mai mulţi ani de expansiune. În acest moment, Brazilia are opt fabrici care produc etanol din porumb şi care îşi majorează capacităţile, în timp ce alte şapte fabrici sunt în construcţie, susţin analiştii de la Itau BBA. Aprovizionarea cu materie primă este de asemenea abundentă: analiştii estimează că Brazilia va consuma în acest sezon o cantitate record de 13 milioane de tone de porumb pentru producţia de etanol, adică o zecime din livrările totale de porumb.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole