Dană suplimentară în Portul Constanța pentru cerealele din Ucraina

cereale Portul Constanta, grâu, cereale din Ucraina

Portul Constanţa va echipa o dană suplimentară pentru a putea transborda cerealele din Ucraina, a informat compania Ukrainian Danube Shipping Company (UDP) într-un mesaj postat pe contul său de mesagerie Telegram, transmite agenția Interfax, preluată de AGERPRES.

„Colegii noştri români ne-au anunţat finalizarea licitaţiei pentru echiparea danei cu prilejul unei reuniuni trilaterale”, a informat Ukrainian Danube Shipping Company (UDP).

Anunțul vine în contextul în care datele publicate luni de ministerul de resort de la Kiev arată că exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere, acestea înregistrând de la începutul sezonului 2023/2024 și până în prezent 44,4 milioane de tone metrice, comparativ cu cele 44,6 milioane de tone din perioada similară a sezonului anterior.

UDP a precizat că anul trecut a fost unul dintre iniţiatorii proiectului, în condiţiile în care terminalele portului Constanţa nu aveau suficiente capacităţi pentru a gestiona traficul cerealelor din Ucraina. „Erau până la 600 de barje încărcate cu cereale în port care aşteptau la descărcare până la 30-40 de zile”, susțin reprezentanții companiei ucrainene.

În momentul de față, cea mai mare parte a exporturilor de produse agricole ucrainene au revenit în porturile din Odesa, însă ruta pe Dunăre rămâne una importantă, astfel că „noua dană nu va rămâne nefolosită”, a precizat UDP, adăugând că are de gând să expedieze până la 200.000 – 250.000 de tone pe lună spre portul Constanţa.

„Oferim servicii complete, transport fluvial plus transfer de pe o navă pe alta în portul Constanţa. Dacă principala rută de export din Ucraina va reveni din nou pe Dunăre, dana va deveni o linie de salvare care va creşte semnificativ capacitatea totală a modelului nostru logistic”, au mai spus reprezentanții UDP.

Portul Constanţa a stabilit în 2023 un nou record în ceea ce priveşte exporturile de cereale, graţie atât majorării livrărilor de cereale provenite din Ucraina, cât şi proiectelor de îmbunătăţire a infrastructurii finanţate de Uniunea Europeană. Potrivit reprezentanţilor autorităţii portuare, portul Constanţa a expediat anul trecut o cantitate record de 36 milioane de tone de cereale, în creştere cu 50% comparativ cu 2022, cerealele din Ucraina fiind responsabile pentru aproximativ 40% din volumul total.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture