”Porcul de Crăciun vorbește nemțește, ungurește” Mesaj DUR al crescătorilor de suine

Discuțiile din ultima vreme legate de Legea Porcului au reaprins în spațiul public dispute mai vechi. Pe de-o parte, gospodarii sunt speriați că noua lege le-ar putea interzice să mai crească porci în propria ogradă, deși nicăieri nu este menționat acest fapt, iar de partea cealaltă, marile ferme comercială acuză letargia autorităților în a lua măsuri concrete de stopare a pestei porcine africane.

Într-un comunicat al Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) remis AGRO TV, crescătorii susțin că subiectul este unul politizat mult prea mult, iar dezbaterile, de multe ori incomplete sau incorecte, nu fac altceva decât să stârnească conflicte între gospodari și fermele comerciale, în loc să adreseze adevărata esență a problemei.

”Rezultatul politizării acestui subiect a fost  doar antagonizarea micilor gospodari versus ferme comerciale. În timp ce fermele comerciale au devenit ținta tuturor atacurilor, controalelor, restricțiilor și amenzilor, asistăm la declarații pompoase despre susținerea sectorului fermelor de familie, care de fapt nu este încurajat prin programe care să ajute la educarea și integrarea acestor producători în filiera cărnii de porc, să poată deveni competitivi în piața reală și să nu rămână la mâna “samsarilor”.

La peste 4 ani de evoluție a virusului pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României nu se reușește adoptarea unui plan de măsuri coerent pentru controlul și stoparea evoluției bolii. În acest moment contabilizăm o pierdere de la bugetul de stat  de 145 milioane euro și  deficit de balanță comercială  pe carnea de porc de aproximativ 786 milioane euro/an.

Fiind convinși că sectorul comercial de producere a cărnii de porc autohton este o prioritate pentru autorități și nu se încearcă în mod voit distrugerea acestuia prin declarații care nu fac decât să creeze ambiguitate și să  întârzie  orice strategie/proiect de relansare sau proiect de act normativ de susținere a producției de carne de porc produsă în România, nefiind puse în practică nici un fel de măsuri cu impact real.

Subliniem faptul că propunerea legislativă nu interzice creșterea porcului în gospodării, declarațiile incorecte nu fac decât să creeze prejudicii bugetului de stat, crescătorilor de suine și nu în ultimul rând producătorilor mici care în mare parte nu își mai declară animalele bolnave de PPA și pe cale de consecință nu își mai primesc despăgubirile cuvenite.

Plecând de la premiza că producția autohtonă trebuie încurajată, facem un apel la unitate și solidaritate pentru a creea politici și măsuri coerente atât pentru fermele comerciale cât și pentru gospodăriile populației.

Porcul de Crăciun, vorbește nemțește, ungurește, când ar trebui să știe româneste și să fie crescut în condiții sigure, comercializat legal pentru siguranța noastră a tuturor”, se precizează în comunicatul semnat de Consiliul Director AFISS.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole