”Porcul de Crăciun vorbește nemțește, ungurește” Mesaj DUR al crescătorilor de suine

piata carnii de porc Ordin ANSVSA focare de pesta porcină africană Ordinul 24 sectorul creșterii porcinelor numarul de focare PPA legea porcului taierea porcului

Discuțiile din ultima vreme legate de Legea Porcului au reaprins în spațiul public dispute mai vechi. Pe de-o parte, gospodarii sunt speriați că noua lege le-ar putea interzice să mai crească porci în propria ogradă, deși nicăieri nu este menționat acest fapt, iar de partea cealaltă, marile ferme comercială acuză letargia autorităților în a lua măsuri concrete de stopare a pestei porcine africane.

Într-un comunicat al Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) remis AGRO TV, crescătorii susțin că subiectul este unul politizat mult prea mult, iar dezbaterile, de multe ori incomplete sau incorecte, nu fac altceva decât să stârnească conflicte între gospodari și fermele comerciale, în loc să adreseze adevărata esență a problemei.

”Rezultatul politizării acestui subiect a fost  doar antagonizarea micilor gospodari versus ferme comerciale. În timp ce fermele comerciale au devenit ținta tuturor atacurilor, controalelor, restricțiilor și amenzilor, asistăm la declarații pompoase despre susținerea sectorului fermelor de familie, care de fapt nu este încurajat prin programe care să ajute la educarea și integrarea acestor producători în filiera cărnii de porc, să poată deveni competitivi în piața reală și să nu rămână la mâna “samsarilor”.

La peste 4 ani de evoluție a virusului pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României nu se reușește adoptarea unui plan de măsuri coerent pentru controlul și stoparea evoluției bolii. În acest moment contabilizăm o pierdere de la bugetul de stat  de 145 milioane euro și  deficit de balanță comercială  pe carnea de porc de aproximativ 786 milioane euro/an.

Fiind convinși că sectorul comercial de producere a cărnii de porc autohton este o prioritate pentru autorități și nu se încearcă în mod voit distrugerea acestuia prin declarații care nu fac decât să creeze ambiguitate și să  întârzie  orice strategie/proiect de relansare sau proiect de act normativ de susținere a producției de carne de porc produsă în România, nefiind puse în practică nici un fel de măsuri cu impact real.

Subliniem faptul că propunerea legislativă nu interzice creșterea porcului în gospodării, declarațiile incorecte nu fac decât să creeze prejudicii bugetului de stat, crescătorilor de suine și nu în ultimul rând producătorilor mici care în mare parte nu își mai declară animalele bolnave de PPA și pe cale de consecință nu își mai primesc despăgubirile cuvenite.

Plecând de la premiza că producția autohtonă trebuie încurajată, facem un apel la unitate și solidaritate pentru a creea politici și măsuri coerente atât pentru fermele comerciale cât și pentru gospodăriile populației.

Porcul de Crăciun, vorbește nemțește, ungurește, când ar trebui să știe româneste și să fie crescut în condiții sigure, comercializat legal pentru siguranța noastră a tuturor”, se precizează în comunicatul semnat de Consiliul Director AFISS.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.