O nouă șansă pentru porcii din gospodării! Ministrul Barbu cere ANSVSA noi modificări privind Legea porcului

Porcii din gospodării ar putea ajunge din nou, de sărbători. pe masa românilor care țin la gustul porcului crescut în bătătură.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, i-a convocat luni dimineaţă pe reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu alți responsabili din domeniul zootehniei, pentru a clarifica normele de aplicare a Legii porcului, care se află în dezbatere publică pe site Autorităţii, informează AGERPRES.

Conform normelor de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România (Legea porcului), porcii din gospodării vor putea fi crescuți doar pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, fără a mai putea fi comercializați. Această măsură a fost luată pentru a limita răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, în această dimineață, ministrul Florin Barbu ar fi cerut reprezentanţilor ANSVSA să modifice articolul din norme care prevede acest aspect, în aşa fel încât oamenii să aibă posibilitatea să îşi comercializeze porcii din gospodării, în baza unui aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav, ca măsură de precauţie pentru combaterea pestei porcine africane.

În normele de aplicare pentru Legea porcului, publicate de ANSVSA, se prevede că, în exploataţia noncomercială de porcine, înregistrată în SNIIA, porcii sunt crescuţi exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial şi se interzice comercializarea porcilor, precum şi a produselor provenite de la aceştia.

De asemenea, pentru porcii din gospodării trebuie respectate și o serie de condiţii şi cerinţe de biosecuritate, cum ar fi: porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza Naţională de Date; exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar – veterinar; porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia; comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.

- Publicitate -

Normele publicate de ANSVSA prevăd și alte obligații pentru cei care cresc porci în gospodării: porcinele să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice; adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia; trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele; trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele; trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine; trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele; trebuie să interzică accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore a persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic; să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora; porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare; paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare.resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ, şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.

De asemenea, normele de aplicare pentru Legea porcului mai prevăd ca transportul porcinelor vii să fie permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curăţate şi dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploataţie de animale. Operaţiunea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecţie a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operaţiunea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Înainte de 89 unde era pesta porcină javrelor? Dacă nu distrugeți crescătoriile de porci și mai construiați altele să nu mai importanți porci cu tot cu pestă era bine nenorociților!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole