POPULAŢIILE DE ALBINE SĂLBATICE PROSPERĂ ÎN URMA INCENDIILOR DE VEGETAŢIE

Pentru majoritatea celor care nu se numără printre cercurile de experți, incendiile de vegetație nu reprezintă evenimente benefice. Însă rezultate preliminare ale unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oregon (OSU) din Statele Unite sugerează că incendiile de intensitate moderată și severă ar putea conduce la creșterea numărului și a diversității populațiilor de albine sălbatice, informează miercuri agenția Xinhua.

Concluziile preliminare trase după primul an de cercetare din cadrul proiectului cu durată totală de doi ani urmează să fie prezentate la conferința anuală a Societății Ecologice din America (Ecological Society of America — ESA), la 10 august în Portland, Oregon. Acestea se concentrează pe condițiile de mediu rămase în urma incendiilor de pădure.

O echipă de cercetători condusă de Jim Rivers, ecologist specializat în incendii de vegetație în cadrul OSU, a capturat albine din 43 de zone mistuite de flăcări în timpul incendiului din 2013 din regiunea Douglas Complex situată la nord de Grants Pass, care a afectat peste 24.000 acri de pădure în sudul statului Oregon. Zonele în care au fost prinse insectele au variat de la locuri în care intensitatea incendiilor a fost scăzută până la cele sever afectate.

În regiunile în care intensitatea incendiilor de vegetație a fost scăzută iar flăcările s-au limitat la vegetația joasă și nu au ajuns la coronament, nu se observă prea multe dovezi ale prezenței flăcărilor, cu excepția unor zone înnegrite ce pot fi văzute pe trunchiurile unora dintre copaci, după cum notează cercetătoarea Sara Galbraith de la Colegiul de Silvicultură din cadrul OSU care va prezenta lucrarea la conferința ESA. Însă în unele dintre regiunile mistuite de flăcări coronamentul este aproape absent, iar Galbraith a observat prezența a numeroase plante cu flori deoarece coroanele copacilor au dispărut aproape în totalitate și astfel lumina poate pătrunde mai ușor până la vegetația joasă. ”Arată complet diferit”, a subliniat ea despre aceste regiuni într-un comunicat de presă, conform sursei citate.

Oamenii de știință care lucrează la acest studiu finanțat parțial de Biroul federal american de gestionare a terenurilor, au prins albinele utilizând lumina ultravioletă, pe care insectele au confundat-o cu o floare imensă.

În statul Oregon trăiesc peste 500 de specii de specii native de albine care sunt polenizatori importanți pentru speciile sălbatice de plante și pentru culturile agricole.

Descoperirile cercetătorilor sugerează că incendiile de vegetație ar putea promova înmulțirea populațiilor de albine care în schimb pot influența productivitatea agricolă și diversitatea plantelor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult