Pompierii, APEL FERM către fermieri: „Stop arderilor de vegetaţie uscată!” Amenzi de până la 100.000 de lei!

Pe vreme caniculară, pompierii din toată țara sunt chemați tot mai des să intervină pentru stingerea a zeci sau chiar sute de incendii izbucnite în câmp, de foarte multe generate chiar de aprinderea intenționată a miriștilor de către fermieri.

Doar în ultimele 24 de ore, pompierii ialomiţeni au intervenit pentru stingerea a zece incendii de vegetaţia uscată, mirişte de grâu şi orz, fiind afectate aproximativ 65 de hectare de teren, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situatuații de Urgență (ISU) Ialomița remis, marți, redacției AgroTV.

Printre cauzele probabile de producere a incendiilor stabilite de pompieri se numără focul deschis în spaţii deschise, fumatul în locuri nepermise şi folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

„În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetaţie uscată şi mirişte, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetăţeni care nu conştientizează pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar şi pe semeni lor”, se precizează în comunicatul citat.

Pompierii atrag atenția că riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omeneşti este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuinţelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere şi se extind cu repeziciune.

„Multe dintre efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă acţionaţi la timp şi ştiţi cum să interveniţi corect. De aceea, este bine să vă informaţi dinainte asupra pericolelor cu care vă puteţi confrunta şi să vă însuşiţi măsurile şi regulile de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă”, se mai arată în comunicatul ISU Ialomița.

- Publicitate -

Pentru preîntâmpinarea unor situaţii care pot duce la izbucnirea incendiilor de vegetaţie pompierii recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele măsuri:

* Nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

* Supravegheaţi permanent copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;

* Strângeţi şi depuneţi toate resturile numai în locuri special amenajate;

* Nu aruncaţi la întâmplare resturi de ţigări şi chibrituri aprinse;

* Nu utilizaţi foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată;

* Asiguraţi protejarea faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;

* Informaţi-vă şi respectaţi măsurile stabilite de autorităţi;

* Anunţaţi în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observaţi, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112.

„Facem apel către cetăţenii care deţin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea unor astfel de incidente, deoarece acestea pot produce adevărate dezastre. De asemenea, vă aducem la cunoştinţă faptul că, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice”, transmit reprezentanții ISU Ialomița în apelul făcut către fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole