Pomicultură: Lucrările din livadă vara

livadaDupa cum pomicultorii stiu foarte bine, ritmul livezii nu se opreste niciodata, iar pomii au nevoie constanta de atentie si ingrijire. In timpul verii, se efectueaza taierile in verde ale pomilor pentru a le incuraja dezvoltarea corecta si, ca de obicei, trebuie sa fim atenti la sanatatea livezii.
Scopul lucrarilor de taiere este acela de a se asigura:

  • mentinerea echilibrului dintre crestere si rodire
  • imbunatatirea sau mentinerea calitatii recoltei
  • controlul formarii coroanei
  • pastrarea coroanei aerisita si luminat

n aceasta perioada, in livada se efectueaza asa-numitele taierile in verde sau taierile de vara. In anii favorabili, aceste lucrari pot incepe de la sfarsitul lunii mai, dar in general taierile pomilor fructiferi se efectueaza in iunie iulie.
La inceput, se recomanda sa se efectueze ruperea, cu mana, a lastarilor cu crestere incomoda. Acestia sunt crescuti pe lemn vechi si daca se dezvolta, pot afecta ramificatiile normale ale pomului. Lastarii care trebui inlaturati manual nu trebuie sa depaseasca 15 20 cm. Aceste lucrari sunt recomandate in special la samantoase si prun.
Lucrari mai ample de taiere la pomii fructiferi se desfasoara spre sfarsitul lui iunie si mai ales in iulie si august, cand ramificatiile scurte au deja formati mugurii terminali. In aceasta perioada, se stabilizeaza productia de fructe, iar taierile care se efectueaza acum nu mai pot declansa reactii nedorite, cum ar fi aparitia lastarilor din cioturi sau sa se ridice in sus mladitele orizontale. (Integral pe covera.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole