A opta lună a anului este pentru pomicultori una deosebit de importantă, dedicată în special recoltării fructelor ajunse la maturitate. Totuşi, pe lângă această operaţiune, în august se fac şi lucrările obişnuite cum ar fi tăierile în verde pentru câteva specii de sâmburoase sau curăţirea, mai ales pentru pomii veci, care au nevoie.
După tăierile în verde, care se fac în special prin rărirea ramurilor de rod la 25-30 centimetri, se face şi o fertilizare serioasă şi irigări regulate, dacă e nevoie.
Tot în august. Merilor li se aplică tratamente pentru combaterea făinării, afidelor, psilidelor şi rapănului. Acestea pot fi ultimele tratamente ale anului, aşa că trebuie făcute cu o atenţie sporită.
Tot în această lună se aplică tratamente împotriva rapănului, păduchelui de San Jose şi viermilor perilor şi gutuilor din livadă, iar prunii sunt trataţi şi ei, pentru a preveni apariţia dăunătorilor.
Cum nici cireşii nu sunt ocoliţi de dăunători în august, este bine ca şi aceştia să fie trataţi în această lună.
Pentru o mai bună hrănire a pomilor, este recomandată curăţarea livezii, cu erbicide sau prin cosire precum şi o irigare care să asigure 300-400 mc/ha, pentru ca pomii să reziste căldurii.
Pomicultură: Ce lucrări se fac în august
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.