8 decembrie 2021 - 15:14

Negocierile privind politicile prin care fermierii primesc bani, pe ultima sută de metri

Politicile europene prin intermediul cărora fermierii vor primi subvenții sunt dezbătute începând de joi, 24 iunie 2021, la Bruxelles, de către eurodeputați și statele membre ale blocului comunitar european (UE27).

Aceste ultime negocieri sunt menite să ducă la un acord cu privire la noua Politică Agricolă Comună (PAC), după ce, în mai 2021, acestea au eșuat să cadă de acord asupra unor reguli destinate să „înverzească” agricultura europeană fără a afecta veniturile fermierilor.

Cu ocazia rundei de negocieri de la finele lunii mai, după trei zile de discuţii intense, discuțiile privind reforma PAC se finalizau fără a se ajunge la un acord, în contextul divergenţelor privind programul de subvenţii pentru fermieri, scriu cei de la AFP, informație preluată și de La France Agricole.

La acea vreme, ultima propunere a miniştrilor europeni ai Agriculturii a fost considerată de eurodeputaţi mult prea îndepărtată faţă de revendicările lor de mediu şi sociale, în timp ce statele membre UE au denunţat intransigenţa europarlamentarilor.

„Între timp, am făcut progrese considerabile spre un punct de mijloc”, a declarat joi, 24 iunie 2021, ministrul portughez al Agriculturii, Maria do Céu Antunes, a cărei ţară asigură preşedinţia rotativă a UE până la finele lunii iunie. „Rămânem hotărâţi să ajungem la un acord politic” cu prilejul noilor negocieri, care se vor derula până vineri, a mai precizat oficialul portughez care este însărcinat să negocieze în numele statelor membre UE.

Negocierile au fost reluate joi la prânz, iar obiectivul este ajungerea la o înţelegere înaintea reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, care va avea loc luni şi marţi la Luxemburg.

Acordul din octombrie 2020

Cele 27 de state membre UE au căzut de acord în luna octombrie 2020 cu privire la o reformă a PAC, care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri.

Însă, pentru ca această reformă a PAC să poată fi aplicată, statele membre trebuie să ajungă la o înţelegere cu Parlamentul European.

„Toată lumea este de acord că aceasta este ultima sută de metri”, a declarat miercuri, 23 iunie 2021, Pascal Canfin, preşedintele grupului Renew Europe, membru în comisia de mediu din Parlamentul European.

Eco-schemele, marea bubă

Dosarul cheie rămâne cel al „eco-schemelor”, un instrument crucial al noii PAC. Aceste „eco-scheme” sunt prime acordate agricultorilor care participă la programe de mediu mai stricte.

Iniţial eurodeputaţii au cerut ca „eco-schemele” să reprezinte cel puţin 30% din plăţile directe către agricultori. Statele membre UE s-au arătat dispuse să accepte un prag de 25% dar cu o perioadă de tranziţie de doi ani în care statele vor avea flexibilitatea ca banii rămaşi să poate fi dirijaţi spre alte forme de ajutor, o propunere care s-a lovit de opoziţia europarlamentarilor.

Alte puncte de dispută sunt: procentajul terenurilor necultivate pentru protejarea biodiversităţii, cerinţa rotaţiei culturilor, mecanismele de redistribuire în beneficiul micilor fermieri şi condiţionarea plăţilor de respectarea normelor sociale care îi protejează pe muncitori.

În sfârşit, eurodeputaţii vor să înăsprească controalele asupra importurilor de produse agricole, în special prin luarea în calcul a condiţiilor de producţie sau prin interzicerea produselor care prezintă urme de pesticide interzise în UE.

În schimb, statele membre sunt îngrijorate de riscul ca aceste interdicţii să contravină regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

„Este un punct foarte delicat” din cauza liniilor roşii impuse de cele 27 de state membre, a dezvăluit un diplomat european.