Politica Agricolă Comună – eșec după eșec. Discuții aprinse pentru cheltuirea celor 270 miliarde euro

Conflictele dintre guvernele statelor membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European pe marginea noii Politici Agricole Comune continuă. Pentru finalizarea PAC, care deja a fost amânată, au avut loc patru zile de negocieri intense, care s-au soldat cu dispute aprinse, dar cu nicio finalitate practică. Mărul discordiei este „agricultura verde”, mai exact, ce sumă din totalul de 270 de miliarde de euro va fi alocată în acest sens, scrie Politico.

Politica Agricola Comună (PAC) se bucură de cea mai mare parte din bugetul Uniunii Europene, iar activiștii de mediu fac presiuni ca vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să dea asigurări că alocările de bani se vor face în acord cu paradigma trecerii de la agricultura industrială clasică la metode mai prietenoase cu mediul. Această trecere spre agricultura „mai verde” pare un proiect care se îndepărtează, după eșecul negocierilor de la sfârșitul lunii mai, care au fost amânate pentru luna iunie. Cei 10 milioane de fermieri din UE așteaptă să vadă ce îi așteaptă în următorii cinci ani de Politica Agricolă Comună, care oricum a fost amânată cu doi ani.

Negocieri blocate

În condițiile în care mai era doar o zi până la data la care trebuie anunțat un acord, disputele din Parlamentul European erau tot mai aprinse. Oficialii UE erau surprinși de propunerile statelor UE, care se îndepărtau de țintele de mediu discutate cu o zi înainte. Propunerea le-ar fi oferit țărilor posibilitatea de a cheltui doar 18% din subvenții pe programele de agricultură „verde”, elementul central al noii Politici Agricole Comune, menit să încurajeze agricultura sustenabilă. Statele membre au argumentat că portița este necesară în caz că fermierii nu încep să facă agricultură „verde”, dar Parlamentul a respins argumentul și insistă pentru un prag de 30%.

Europarlamentarii au respins propunerea statelor și au privit oferta ca pe o încercare de anihilare a Parlamentului. Miniștrii Agriculturii au reacționat. Spilios Livanos, ministrul grec al Agriculturii, a acuzat Parlamentul European că șantajează guverne alese democratic prin refuzarea propunerii lor.

Nu înțeleg reacția Parlamentului European la acest dialog și consider că este total lipsită de respect față de noi”, a declarat ministrul grec, în aplauzele asistenței.

Amânarea negocierilor

Miniștrii și-au continuat discuțiile într-o atmosferă foarte proas, potrivit unui diplomat UE. În cele din urmă, statele membre nu i-au dat Portugaliei, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, un nou mandat de negociere cu Parlamentul. Decizia de a amâna negocierile cu încă o lună reprezintă o lovitură pentru Portugalia, al cărei minstru al Agriculturii, Maria do Céu Antunes, declarase că sfârșitul lunii mai este cel mai târziu moment când se poate adopta noua Politică Agricolă Comună.

Discuțiile s-au întrerupt în faza în care Parlamentul European insista pe aspectul „verde” în mai multe privințe. Acestea includ o legatură mai strânsă între PAC și planurile mai largi ale UE conținute în Green Deal. Condițiile se referă la managementul terenurilor agricole pentru ca fermierii să poată primi subvenții, câți bani trebuie puși deoparte pentru investiții „verzi” pe termen lung și, de asemenea, ce fel de plăți trebuie catalogate ca fiind „prietenoase cu mediul”.

Cine este vinovat?

Portugalia este văzută drept țapul ispășitor de către diplomați din două țări UE, spunând că țara a comis o gravă eroare prezentând această propunere provocatoare Parlamentului. Unul dintre diplomați a descris săptămâna de negocieri drept „foarte neprofesională din toate părțile”.În ultima zi a negocierilor de la sfârșitul lunii mai, Franța era foarte dornică să proiecteze o imagine de unitate între țări, accentuând că Portugalia are tot sprijinul Consiliului. Ministrul francez al Agriculturii le-a declarat jurnaliștilor că toate ministerele au avut o poziție comună împotriva propunerilor Parlamentului European, pe care le consideră inaplicabile. Pe de altă parte, europarlamentari de la toate grupurile politice au criticat la unison atitudinea Consiliului.

Următoarea rundă de negocieri va avea loc la Luxemburg, pe 28-29 iunie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole