20 mai 2022 - 06:28

Noul PNS: Se mărește plafonul de sprijin! 15 milioane de euro/proiect!

Noul Plan Național Strategic (PNS) se creionează pe zi ce trece, iar una dintre propunerile sale vizează ridicarea plafonului sprijinului public pentru investițiile în procesare, de la 2,5 milioane euro la 15 milioane euro pe proiect.

Consultările cu entitățile publice și private implicate în elaborarea PNS au continuat luni, 17 ianuarie 2022, pe tema fișelor de intervenții pentru investițiile în procesare și energie regenerabilă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Prezent la Bruxelles, la Consiliul de miniștri AGRIFISH, șeful MADR, Adrian Chesnoiu, a participat la videoconferința online pentru a susține poziția ministerului cu privire la aceste intervenții și pentru a asculta propunerile partenerilor.

Astfel, pentru noul PNS, una dintre principalele modificări a fișei de intervenție vizează categoria beneficiarilor eligibili pe schemele de procesare, propunerea fiind de a rămâne eligibile doar formele asociative, pentru a putea integra mai ușor materia primă în procesare.

„Ne dorim să dezvoltăm sectorul de procesare, astfel încât materia primă produsă în România să poată fi integrată într-un circuit, din care să rezulte cât mai multe produse finite, cu valoare adăugată, pentru echilibrarea balanței comerciale. Unul dintre aspectele care afectează negativ balanța comercială este deficitul de capacități de producție, astfel că, principala modificare a intervenției vizează ridicarea plafonului sprijinului public, de la 2,5 milioane euro la 15 milioane euro”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Intervențiile prezentate în cadrul videoconferinței au făcut referire la investițiile în:

– procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene;

– condiționarea, procesarea și marketingul – produselor agricole și pomicole în afara exploatației prin intermediul formelor asociative;

– creșterea eficienței energetice pentru unitățile de procesare existente.

Consultarea online a oferit tuturor partenerilor posibilitatea de a contribui cu propria experiență la îmbunătățirea sectorului, la elaborarea unui PNS care să ofere instrumentele necesare valorificării și integrării producției, precum și asigurării unui flux continuu de aprovizionare a pieței cu produse la standarde adecvate.

La consultări au mai participat: Sorin MOISE – secretar de stat, Daniela REBEGA – director general AMPNDR, Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR), Andreea AGRIGOROAEEI – director AMPNDR, precum și reprezentanți ai APIA, AFIR, și ai organizațiilor importante din zona dezvoltării rurale, a agriculturii și a mediului asociativ.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.