PNDR 2014-2020: Întâlniri între reprezentanţii AFIR şi potenţialii beneficiari

Intalnire Clubul AGRALIM 2Reprezentanții conducerii centrale a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-au întâlnit joi, 15 septembrie 2016, la  Târgu Mureș, cu zeci de primari mureșeni, potențiali beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Directorul general adjunct AFIR, Simona Man, și echipa sa au acceptat astfel invitația prefectului județului Mureș, dr. Lucian Goga, de a fi prezenți în teritoriu, oferind, în cursul întâlnirii, informații utile legate de PNDR 2014-2020, program prin care peste 1,9 miliarde de euro pot fi utilizați pentru investiții în infrastructura rurală, prin 3 submăsuri dedicate autorităților publice.
„E foarte important ca informația să ajungă direct la potențialii beneficiari ai programului. Întâlnirea cu primarii a fost foarte bună, cei interesați s-au lovit de diverse probleme și ne-am dorit să fim în mijlocul lor, să discutăm, să preluăm și, unde sunt suficiente argumente, să intervenim cu modificări”, a declarat Simona Man.
Potrivit acesteia, în cadrul PNDR 2014-2020 sunt disponibile 3 submăsuri pe care autoritățile publice le pot accesa — submăsura 4.3 Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice, cu o alocare de 670,7 milioane de euro, submăsura 7.2 Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, având o alocare de 1,1 miliarde de euro, și submăsura 7.6 Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural, cu o alocare de 194,6 milioane de euro.
Prin cele 3 submăsuri se pot accesa fonduri pentru construcția, extinderea și modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme — căile de acces din afara exploatațiilor agricole (submăsura 4.3), construcția, extinderea și modernizarea rețelei publice de apă și apă uzată și a rețelei de drumuri de interes local, precum și infrastructura educațională și socială din mediul rural (submăsura 7.2), precum și pentru restaurarea, conservarea și dotarea clădirilor sau monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes cultural de clasă B, a așezămintelor monahale de clasă B și modernizarea drumurilor de acces la acestea, modernizarea, renovarea sau dotarea căminelor culturale, dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor și mărci (submăsura 7.6).
Prin PNDR 2014-2020, peste 6,5 miliarde de euro sunt dedicate investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală, iar AFIR are calitatea de organism intermediar în gestionarea fondurilor europene.
Conducerea centrală a AFIR a mai avut şi vineri, 16 septembrie 2016, de la ora 10, o nouă rundă de dezbateri, cu fermieri și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală din județ.
Întâlnirile au fost convocate având în vedere preocuparea Instituției Prefectului — Județul Mureș pentru diseminarea informațiilor privind măsurile de finanțare prevăzute în noul Program Național de Dezvoltare Rurală în sectoarele agricol, non-agricol și pentru unitățile administrativ-teritoriale, precum și prioritatea strategică a Guvernului României privind creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene prin Programul 2014-2020.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.