Plățile APIA compensatorii – Miliarde de EURO în conturile fermierilor, anunță Ministrul Agriculturii

Plățile APIA compensatorii de care beneficiază fermierii în perioada 2021-2022 au alocate sume mari de bani. Aceste scheme de plată, delegate de la AFIR către APIA, vor reprezenta o componentă importantă din subvențiile fermierilor și în noua Politică Agricolă Comună, începând cu 2023, atunci când vor lua forma eco-schemelor.

Iată declarațiile făcute de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în direct la AGRO TV, privind plățile APIA compensatorii în următorii doi ani.

”Sunt sume mari pentru ceea ce înseamnă acum eco-scheme, pentru că eco-schemele doar așa le denumim și le vor muta în Pilonul I, dar și până acum fermierii au accesat în Pilonul II, dar măsură delegată prin APIA, de exemplu Măsura 10 – agromediu și climă. Sunt 288 de milioane euro pentru următorii doi ani. De ce sume atât de mari? 36% din suma totală trebuie să fie agro-mediu, agricultură ecologică, zone cu constrângeri și bunăstare. Așa a fost și până acum, așa va fi și pe viitorul PNS din 2023. Minim 36% din sumele din Pilonul 2 se duc în această zonă.

Apoi, agricultura ecologică, 232 de milioane de euro. Măsura 13, plăți pentru zone cu constrângeri naturale sau constrângeri specifice, 660 de milioane euro în următorii doi ani. Aici trebuie spus că 52% din suprafața agricolă a țării este cuprinsă în aceste zone cu constrângeri naturale sau cu constrângeri specifice. Cele cu constrângeri naturale sunt, în primul rând, zona Deltei și zona montană, dar apoi au fost introduse și alte zone cu constrângeri specifice în funcție de anumiți parametrii pe care o să-i reevaluăm până-n 2023, pentru că și acolo am găsit situații de genul, două comune alăturate, una a beneficiat de plăți pentru zone cu constrângeri, cealaltă, nu. 

Apoi, pentru bunăstare, am păstrat bunăstarea și o vom putea da și-n continuare până-n 2027, Măsura 14. Este singura subvenție, deși nu este o subvenție, dar sunt singurii bani europeni care se duc către sectorul de porc și pasăre, 273 de milioane de euro în următorii doi ani”, a precizat Adrian Oros în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole