Plăți APIA pentru crescătorii de animale – Ministerul Agriculturii a suplimentat bugetul!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică pe site-ul oficial al instituției un proiect de Hotărâre pentru modificarea art.19 alin.(8) din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Este vorba despre sumele alocate pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice și costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Astfel, prin această Hotărâre, Ministerul Agriculturii majorează suma alocată pentru aceste plăți de la 40.000.000 lei la 70.000.000 lei.

”Prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat, pentru anul 2021, în sensul modificării acesteia de la 40.000 mii lei la 70.000 mii lei, care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv de 759.250 mii lei”, se arată în documentul publicat de MADR.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:

  1. de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
  2. de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Documentul mai precizează că solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole