Plăți APIA de ULTIMĂ ORĂ! Câți fermieri și-au primit subvențiile

Peste 95% dintre fermierii care au depus cereri de plată la APIA în anul 2023 au primit, până astăzi, banii pentru cel puțin o schemă de plată dintre cele în care s-au înscris. Potrivit directorului general al APIA, Ionuț Lupu, 725.000 de beneficiari au primit până acum cel puțin o parte din subvenții.

”În ultima perioadă au fost foarte mulți fermieri extrem de nemulțumiți de întârzieri. Vă pot spune că din cele 760.000 de cereri depuse în anul 2023, în momentul de față a fost efectuată minim o plată pentru 725.000 de beneficiari. Asta înseamnă că peste 95% dintre beneficiarii de subvenții au primit cel puțin o schemă”, a precizat Ionuț Lupu pentru AGRO TV.

Totuși, șeful APIA recunoaște că au existat unele probleme legate de dezvoltarea softurilor pentru plăți. Unele contracte pentru dezvoltarea softurilor au fost semnate abia în ultimele zile ale anului 2023, motiv pentru care au existat și întârzieri ale unor scheme de plată.

”Am venit în echipa APIA în data de 19 decembrie 2023. O parte dintre contractele cu furnizorii de soft au fost semnate abia în data de 28 decembrie 2023, atunci s-au semnat dezvoltările de soft pentru 22 de măsuri; 3 erau funcționale, mă refer aici la BISS; CRISS și plata pentru tânărul fermier; pentru acestea, plățile sunt făcute în proporție de 90-92%. De asemenea, SCZ-urile erau funcționale, unde au fost plătite aproximativ 75% din sume.

Problemele noastre cele mai mari sunt reprezentate de acele măsuri, printre care și PD-04: Dacă ne uităm în contract, softul are termen de finalizare finalul lunii mai, ceea ce este înfricoșător, dar am reușit să obținem o promisiune din partea dezvoltatorului de soft, astfel încât să reușim efectuarea plăților pentru PD-04 în a doua jumătate a lunii martie. Este cea mai realistă informație pe care o pot oferi”, a mai precizat Ionuț Lupu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole