Platforme de gunoi de grajd pentru micii fermieri, finanțate de stat!

Micii fermieri vor putea beneficia, la nivelul gospodăriei, de platforme de gunoi de grajd, finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Tanczos Barna în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, măsura urmează să fie lansată la sfârșitul acestui an, iar MMAP urmează să finanțeze 254 de sisteme integrate de gestionare a gunoiului de grajd la nivel comunal.

”Din păcate, agricultura nu a beneficiat de nicio investiție din PNRR și fiind la Ministerul Mediului și cunoscând multe dintre problemele agricultorilor, am ținut neapărat să avem scheme de finanțare de care să poată beneficia și fermierii. Ducem mai departe un program lansat de Banca Mondială, de care au beneficiat aproape 100 de UAT-uri unde s-au făcut platforme comunale de gunoi de grajd. Având experiența din mediul rural, am dorit să extindem acest lucru și către fermieri, pentru că am văzut în foarte multe locații că platforma a fost construită, dată în funcțiune, dar nu apare gunoi de grajd în platforma respectivă, iar problema rămâne nerezolvată.

Am propus să finanțăm 254 de sisteme integrate de gestionare a gunoiului de grajd la nivel de comună. Asta înseamnă că în comunele respective trebuie să existe în prealabil sau se va construi din PNRR această platformă comunală, dar în paralel, fermierii care au sub 40 de UVM, vor putea să beneficieze de niște platforme mici modulare, care se dau în folosința lor. Am găsit soluția tehnică prin care livrăm aceste platforme modulare, se pot asambla din elemente de beton prefabricate, vor fi în proprietatea primăriei, dar date în folosința fermierului. În felul acesta, gunoiul de grajd se depozitează în curte, pe o perioadă limitată, pe aceste platforme mici la nivel de gospodărie. Fermele mici, de familie, vor beneficia de acest sprijin. În felul acesta, pot accesa și finanțările de la APIA fără probleme”, a preiczat Barna.

Potrivit ministrului de la Mediu, România se află în momentul de față în procedură de infringement pe tema nitriților și nitraților, pentru că fermierii nu gestionează gunoiul de grajd așa cum ar trebui.

”Astfel, rezolvăm problema nitriților și nitraților, pentru că avem o hartă care arată foarte urât și avem un infringement pe tema aceasta, pentru că România nu reușește să rezolve gestionarea gunoiului de grajd în mod optim. Este o finanțare la care am pregătit deja sistemul informatic, probabil că la sfârșitul anului vom fi gata și cu lansarea”, a mai spus Barna.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Am contract cu firma Cuculis și un proces în desfășurare și cu toate acestea am fost înștiințat de executare silită și cu poprirea salariului de către angajator. Doresc ca avocatul care se ocupă de cazul meu să mă informeze mai des de evoluția lucrurilor. A trecut o lună jumătate și nu știu nimic de executarea silită

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole