Platforma MADR pentru stocurile alimentare. Obligații și excepții pentru producători, depozitari, procesatori și comercianți

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național, se arată într-un comunicat al ministerului remis luni presei.

În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

„România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației,  însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Actul normativ prevede gestionarea centralizată de către MADR a datelor disponibile în prezent la diferite instituții publice și private, prin intermediul unei platforme online, pe baza raportărilor realizate lunar de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

În document se mai stipulează că evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente și se aplică pentru următoarele categorii de produse:

 1. a) legume-fructe,
  b) cereale şi produse pe bază de cereale,
  c) semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase,
  d) leguminoase furajere;
  e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
  f) carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte,
  g) lapte şi produse din lapte,
  h) produse de morărit şi panificație,
  i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
  j) grăsimi şi uleiuri,
  k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,
  l) orez,
  m) plante aromatice, sare şi condimente,
  n) ceaiuri,
  o) zahăr,
  p) miere,
  q) drojdie.

Conform actului normativ, nu au obligația raportării stocurilor comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau  care desfășoară activități de comercializare în zone publice.

De asemenea, obligația raportării nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la:

 1. a) 10 000 kg – legume, inclusiv cartofi
  b) 10 000 kg – fructe
  c) 25 000 kg – cereale
  d) 20 000 kg – seminţe de oleaginoase
  e) 10 000 kg – leguminoase furajere
  f) 300 kg – plante aromatice
  g) 50 kg – miere.

Potrivit reprezentanților MADR, datele introduse vor avea caracter confidențial, iar verificarea corectitudinii informațiilor introduse va fi realizată de către persoane împuternicite de către MADR și MFP, conform competențelor legale.

Metodologia de raportare, colectare, centralizare și prelucrare a datelor privind stocurile, precum și operaționalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normative, se mai arată în comunicat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole