Plată de 100 EURO/cap de animal pentru vacile de lapte – Document MADR

Una dintre eco-schemele introduse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în noul Plan Național Strategic (PNS) este destinată creșterii nivelului de bunăstare pentru vacile de lapte. Astfel, crescătorii vor primi o plată suplimentară, dacă îndeplinesc anumite condiții.

Sprijinul este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a utilizării de soluții alternative care să conducă la reducerea utilizării antibioticelor, prevenirea afecțiunilor podale și mamare și îmbunătățirea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte.

Potrivit MADR, angajamentele pentru beneficiari vor fi următoarele:

 • Standarde actuale conform Directivei nr. 58/1998 privind protecția animalelor de fermă:
  1. Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deține aptitudinile, cunoștințele și capacitățile profesionale adecvate.
  2. Toate animalele deținute în sisteme de creștere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puțin o dată pe zi. Animalele crescute sau deținute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferințe.
  3. Animalele care nu sunt ținute în adăposturi sunt, după caz și în măsura posibilităților, protejate împotriva riscurilor pentru sănătatea lor.
 • Cerințe specifice care depășesc standardele superioare:
  1. Verificarea periodică a stării tehnice a echipamentelor de muls în vederea evitării mulsului traumatic, verificare de cel puțin 3 ori/an;
  2. Schimbarea manșoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
  3. Folosirea produselor de întreținerea ugerului premergător mulsului și post muls;
  4. Efectuarea anuală a unei acțiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
  5. Menținerea zonei de odihnă din adăpost în condiții de confort sporit, prin creșterea cantității minime de așternut cu 100%, de la 2kg/cap/zi la 4 kg/cap/zi.

Cuantum total anual estimat:

 1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM euro/UVM/an
 2. Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM euro/UVM/an
 3. Îmbunătațirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM

Total 50,26 euro/UVM + 29,09 euro/UVM + 20,83 euro/UVM = 100,18 euro/UVM/an

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole