Plata APIA de 73 EURO/hectar – Data la care intră banii în conturile fermierilor

O subvenție mult așteptată de către fermierii români din sectorul vegetal este pe cale să intre la plată. Potrivit directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu, softul pentru schema de plată ”PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil” este aproape finalizat, iar autorizările la plată ar urma să înceapă undeva în jurul datei de 26 februarie.

”În momentul de față lucrăm într-un ritm alert, astfel încât aceste întârzieri să fie recuperate, iar fermierii să primească în cel mai scurt timp banii. (…) Cele mai multe discuții pe care le-am avut în ultima perioadă au fost legate de PD-04. Am semnat contractul pentru dezvoltarea softului pe 28 decembrie 2023, aveam un termen de implementare la final de mai. Dacă nu apar surprize, mâine vom reuși să primim pentru test modulele de calcul plăți și autorizare plăți, astfel încât în weekend, colegii de la autorizare plăți să poată face o serie de testări pentru funcționalitățile modulelor.

Începând de luni, colegii vor introduce toți parametrii pentru această măsură. Din punctul nostru de vedere, în a doua jumătate a săptămânii viitoare, softul ar trebui să fie pe producție, să poată fi rulați beneficiari, iar la începutul săptămânii următoare, în funcție de suportul pe care ni-l oferă Ministerul Agriculturii, să se poată începe autorizarea la plată și apoi plățile. Sperăm ca, una peste alta, începând de luni, 26 februarie, să putem să dăm drumul la plăți”, a precizat Ionuț Lupu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit șefului APIA, dintre cei 46.000 de beneficiari, aproximativ 40.000 nu au niciun criteriu de blocare, astfel încât plățile pentru ei pot fi efectuate imediat. 

”În momentul de față, colegii au aplicat o serie de filtre și vorbim de 40.349 de beneficiari care nu au niciun criteriu de blocare și care ar putea intra la plată. Asta înseamnă undeva la 4,76 milioane de hectare și un buget de 348 de milioane de euro”, a mai subliniat Ionuț Lupu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole