Președintele Radu Roatis are de gând să îi ajute pe crescătorii de porcine.
România a reușit să obțină acordul Comisiei Europene pentru exportul de porci vii în cadrul Uniunii Europene. Principala condiție este ca porcii să se afle timp de 3 luni în ferma comercială din care sunt exportați, iar timp de o lună nici un un porc să nu intre în fermă până când nu se fac exporturile. De asemenea, trebuie să existe un plan de supraveghere și de biosecuritate în fermă, să se efectueze un control oficial de testare la 3 luni și un plan supraveghere a pestei porcine clasice.
„Este un eveniment remarcabil pentru România obținerea acestei decizii pe baza unui proiect început în anul 2007. Au fost aproape două milioane de analize de sânge recoltate, a fost creat mai întâi un sistem canalizat care să permită fermelor să iasă la export cu carne, iar acum și cu animale vii, dar finalul, capătul drumului, nu este aici. Ceea ce urmează este notificarea la OIE (Organizația Internatională pentru Sănătatea Animalelor n.r.), această organizație internatională la care se raportează toate statele membre atunci când fac comerț cu animale sau produse de origine animală, iar acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare”, a declarat președintele ANSVSA, Radu Roatis, într-o conferintă de presă. Acesta a anunțat că în perioadă următoare va lucra pentru ca fermierii români să obțină avizele de export – import cu statele din Orientul Mijlociu.
„Am avut recent musafiri din Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit și în scurt timp lucrurile în ceea ce privește exporturile românești și pe alte specii de animale vor duce la o balantă pozitivă pentru țara noastră. Acum suntem în plină procedură de lucru pe certificări și așezarea schimburilor bilaterale cu aceste state. În Iordania avem deja exportate peste un milion de capete de ovine”, a precizat șeful ANSVSA.
Planurile ANSVSA pentru perioada următoare
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.