Planul românesc de redresare și reziliență făcut varză de Bruxelles

Stirile Agro TV

Doar câteva zile ne mai despart până când statele membre vor putea primi banii de care au atâta nevoie pentru a-și reveni după pandemie: 672,5 miliarde de euro. Insă Comisia Europeană a criticat dur Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de guvernul Orban pentru relansarea economică prin atragerea a 30 de miliarde de euro de la UE, conform unor surse politice citate de G4Media.ro.

Propunerea nu a fost transmisă încă oficial la Bruxelles, deci nu există o poziție formală la acest moment, dar reproșurile Comisiei Europene au venit în cadrul discuțiilor tehnice cu partea română.

Concret, Comisia a reproșat guvernului că PNRR nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația.

Previziunea de acum 10 zile a analistului Sorin Ioniță s-a îndeplinit mai repede decât acesta se aştepta.

Dar ce zice Comisia despre planurile de redresare?

„Planurile ar trebui să abordeze în mod eficient provocările identificate în semestrul european, în special recomandările specifice fiecărei țări adoptate de Consiliu. Planurile ar trebui să includă, de asemenea, măsuri pentru a aborda provocările și a profita de beneficiile tranzițiilor ecologice și digitale.”

Comisia UE „ne-a făcut guler planul ăla genial întocmit de prof. univ. dr. habil. Boloș, cum se semnează pe el autorul, alături de un citat din Peter Drucker. Pare că motto-ul drăguţ, de nivel studenţesc, n-a prea rupt gura Europii.” a scris Ioniță într-o postare de ieri pe Facebook.

Si analistul Andrei Caramitru a ținut să comenteze: „Eu nu am vrut să critic planul pentru banii europeni promovat în campanie. Ca să nu ajungem toți și mai dezgustați și să scadă și mai mult rata de participare.”
 
Problema e că România şi-a propus să cheltuie cele 30 miliarde date UE din fondul de redresare peste jumate in proiecte mari, pe termen lung şi care acoperă nevoi de bază (autostrăzi, căi ferate, etc) pe când cerinţa UE era ca acest fond să fie cheltuit repede, cu efecte economice imediate şi în scheme “smart” şi “green”.
 
Si care sunt cele 4 recomandări de țară adoptate de Consiliu pentru Romania? Nu prea apare acolo infrastructura menționată așa cum o văd ei. Da, va fi problematic.
 
1. Urmăriți politici fiscale în conformitate cu recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020
în timp ce luați toate măsurile necesare pentru a aborda eficient pandemia, susțineți
economie și să sprijine redresarea care urmează. Evitați implementarea permanentă de
măsuri care ar pune în pericol viabilitatea fiscală. Consolidați reziliența
– sistemul de sănătate, inclusiv în domeniul lucrătorilor din domeniul sănătății și al produselor medicale și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate.
2. Asigurați înlocuirea adecvată a veniturilor și extindeți măsurile de protecție socială și
acces la servicii esențiale pentru toți. Reduceți impactul crizei asupra ocupării forței de muncă prin dezvoltarea unor aranjamente de lucru flexibile și măsuri de activare. Consolidați abilitățile și învățarea digitală și asigurarea accesului egal la educație.
3. Asigurarea sprijinului lichidității economiei în beneficiul întreprinderilor și gospodăriilor,
în special întreprinderile mici și mijlocii și lucrătorii independenți. Încărcarea frontală
promovează proiecte de investiții publice mature și promovează investițiile private pentru a promova redresare economică. Concentrați investițiile pe tranziția verde și digitală, în special privind transportul durabil, infrastructura serviciilor digitale, producția curată și eficientă și utilizarea infrastructurii energetice și de mediu, inclusiv în regiunile carbonifere.
 
4. Îmbunătățirea calității și eficacității administrației publice și a predictibilității
de luare a deciziilor, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali.
 
Caramitru explică: <<Banii aia vin dacă FACI REFORME. Asta era clar de la început ca cerință. Însă din păcate fostul guvern nu a vrut reforme – ci doar să facă mai multe autostrăzi și să mențină cât de cât economia să funcționeze. E ok asta însă nu merge cu zero reforme, să mentii rahatul de sistem existent peste care să arunci cu bani. Fix de asta oamenii nu au votat, fix de asta UE ne face praf acum (că nu o să ne dea banii lor să ii facem praf noi așa cum ne “pricepem”).>>
 
Iar Sorin Ioniță supralicitează: <<Noroc cu anvelopările de blocuri ce ne mai scoatem, pe care le tragem în “green”, că “smartul” D-zeu cu mila. Nu că nu ne-ar trebui autostrăzi, trenuri şi drumuri comunale, dar ele intră în ăilalţi 50 miliarde inşiraţi pe 7+ ani. Doar că noi altceva nu prea ştim să facem (pe hârtie, că în realitate oricum merge greu) şi trimitem mereu la Bruxelles aceleaşi linii cu carioca pe hartă pe care le place să se contrazică activiştilor regionali.>>
 
S-ar putea investi masiv cu acesti bani in digitalizarea administratiei romanesti? Asta ar fi şi smart şi cu impact rapid. Dacă s-ar dori asta.
 
Ioniță, însă, ricanează: „In teorie. In practică banii ăştia vor merge la S#vec#, Ghit@, şi băietii de casa ai sr*. Am mai avut vreo 2 valuri de digitalizare în Ro, pe vreo 1.1 miliarde euro.”
 
Si Caramitru încheie în stilul său inconfundabil: „Mai oameni buni. Nu mai are nimeni răbdare cu voi. Faceți naibii schimbări reale – știu veți pierde bani așa, că nu mai aveți de unde fura așa de mult – dar e INEVITABIL. O să vă dea în cap și UE, și SUA și populația. Nu mai merge. Gata!!!! Hai cu guvernul nou și la muncă !!! Și terminati cu șmechereli, baroneală prin județe și povesti de adormit lumea – că NU MAI MERGE !!!!”
 

Iar Ioniță concluzionează şi el: „Prevăd ciocniri de viziune majore între Bucureşti şi UE perioada următoare, precum şi faptul că bună parte din cele 30 miliarde vor rămâne necheltuite pentru că termenul e mai scurt decât pentru alelalte 50. Şi e unul din subiectele mucles perioada asta deoarece nu intră în punctajul celor 2-3 domprofesori cu certificat de conformitate prefectură pentru a face turul redacţiilor TV.”

Poate nu este prea tarziu ca cineva dintre decidenţi (sau dintre consilierii lor plătiţi gras) chiar să citească măcar Q&A, dacă nu chiar ghidul complet pentru conceperea şi întocmirea Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă. 

 

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture