Plantarea şi îngrijirea vinetelor

vinete
De la vinete se consumă fructele ajunse la maturitate fiind folosite la prepararea diferitelor mâncăruri cum ar fi: salate ghiveci, vinete împănate, musaca sau in amestec cu alte legume se folosesc la prepararea conservelor.
Vinetele se pot cultiva în spaţii protejate (sere si solarii) sau în camp liber.
Pregătirea terenului începe toamna cu defrişarea culturii anterioare, îndepărtarea resturilor vegetale după care se administrează 50-80 t/ha gunoi de grajd bine descompus cu cel putin 3 luni înainte de plantare.Se mai administrează200-400 kg/ha superfosfat concentrate, 200-400 kg/ha sulfat de potasiu, 150-300 kg/ha sulfat de magneziu.
Producerea răsadurilor se face în sere. Semănatul începe în jur de 20 octombrie şi se eşalonează în funcţie de data stabilită pentru plantare.Norma de sămânţă este de 0,6-0,7 kg/ha de cultura.

Cultivarea vinetelor în câmp liber

Pregătirea terenului începe toamna cu administrarea a 40-50 tone gunoi de grajd, 300 kg superfosfat si 150 kg/ha sare potasica.Se face o arătură adâncă la 30-32 cm.
Terenul se modeleaza in straturi cu laţimea de coronament de 104 cm.
Cultura de vinete se poate realiza numai prin răsad. Răsadurile se produc în sere înmultitor, solarii  sau rasadnite calde. Pentru a produce necesarul de plante la un hectar trebuie sa avem in jur de 150-200 m2 de rasadnite sau inmultitoare.
Norma de sămanţă necesara la un hectar este de 0,8-1,0 kg, semanatul se realizeaza in intervalul 25 februarie si 5 martie.
Semănatul se face în lădiţe sau strat nutritiv, în rânduri la 5 cm, pe rand la 1-2 cm, la adancimea de 1,5-2,0 cm.Repicatul se face in cuburi nutritive cu latura de 5 sau 7 cm.
Plantarea are loc numai când temperatura solului, pe adâncimea de 10-15 cm, este de minimum 14 grade Celsius, între 5 si 15 mai in zonele din sudul ţării.
Pe terenul modelat se plantează 2 randuri la 80 cm, iar pe rand la 40-45 cm, densitatea de plante pe hectar este de 30 de mii de plante. Plantarea se realizeaza manual.
Se aplica 2-3 fertilizari faziale cu ingrasaminte foliare, prima fertilizare se realizeaza la 15-20 zile de la plantare, a doua fertilizare la 10-15 zile dupa prima.
Si în câmp pot aparea diferite boli cum ar fi: putrezirea umeda a fructelor, ofilirea (verticilioza), fusarioza. Acestea sunt combatute cu ajutorul fungicidelor amintite la bolile vinetelor in spatii protejate.
Recoltarea fructelor se face la maturitate de consum, cand au culoarea specifica soiului si sunt elastice la apasare.(Integral pe agropataki.ro)
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole