Plafonarea prețului la lemnele de foc rămâne în ceață!

Plafonarea prețului la lemnele de foc prin Orgonanță de Urgență a stârnit multe controverse, argumentul principal împotriva acesteia fiind acela că, în loc să vină în sprijinul populației, va duce mai degrabă la o criză a pieței de profil.

Comisiile economică şi pentru ape ale Senatului au amânat, luni, din nou, raportul la OUG 134/2022 prin care preţul la lemnele de foc este plafonat până la 31 martie 2023, pentru a permite ministerelor de resort să analizeze amendamentele depuse la acest act normativ, informează AGERPRES.

„Ordonanţa e departe de a fi perfectă. Sunt mai multe amendamente care vizează plafonarea preţului la lemnele de foc fie pentru persoanele vulnerabile, fie pentru întreaga populaţie. Unele dintre amendamente au fost depuse chiar astăzi în timpul şedinţei. Nu ştim punctul de vedere al Ministerelor Finanţelor care asigură finanţarea acestor compensări. S-a evocat posibilitatea de a găsi resurse în fondurile europene. Trebuie consultate şi Ministerul Afacerilor Europene şi Energiei. Din dorinţa de a avea toate informaţiile, aşteptăm punctele de vedere ale ministerelor care ar putea fi implicate în urma adoptării acestor amendamente. Ordonanţa este în vigoare şi produce efecte”, a explicat Liviu Mazilu, preşedintele Comisiei de apă, păduri şi fond cinegetic.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Industriei Lemnului (AIL) – Prolemn, Cătălin Tobescu, ordonanţa generează blocaje, rezilieri de contracte în segmentul de exploatare şi creşterea deficitului de aprovizionare în zonele de câmpie.

Pe 5 octombrie 2022, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a fost stabilită plafonarea prețului la lemnele de foc la 400 lei/metrul cub. Astfel, actului normativ stabilește pentru lemnul de foc, tocătura provenită din lemn, rumeguş şi resturi de lemn un preț de 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, la brichete de lemn, un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă, cu TVA inclus, şi la pelete, un preț de cel mult 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclus.

Termenul de adoptare tacită în Senat a OUG 134/2022 este 3 noiembrie, for decizional fiind Camera Deputaţilor. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole