Plafonarea la 500 lei/m.c lemn de foc, nu mai este sigură. Ce spune Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că OUG privind plafonarea prețului lemnului de foc va figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, joi sau vineri. Piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea preţului la lemn de foc.

„Orice intervenţie în piaţă este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune. Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele”, a susţinut Tanczos, potrivit Agerpres.

Tanczos Barna a declarat, marți, la TVR Info că OUG privind plafonarea prețului pentru lemnul de foc va figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din această săptămână, programată joi sau vineri, asadar va intra pe circuitul de avizare.

”Propunem, pe de-o parte, limitarea prețului pe piață, nu doar pentru lemnul de foc ci și pentru derivate din lemn de foc. Pentru a asigura un echilibru pe piață și a preveni exodul de material lemnos sau de derivate de pe piața românească pe alte piețe, este nevoie de interdicție de export în anumite condiții. Sunt și produse care erau în mare măsură pentru export, cum sunt peleții sau brichetele, iar acolo ar fi nevoie, probabil, de o soluție mixtă, care să genereze o aprovizionare a pieței locale, naționale, iar restul să meargă la export”, a spus Tanczos Barna.

Barna: 500 de lei metrul cub lemn de foc, înseamnă 320 de lei metrul ster și este un preț care ar limita în lunile următoare o creștere exagerată

”Discutăm despre acest preț în momentul de față. Decizia va fi luată, probabil, joi sau vineri, și atunci vom avea suma exactă, fixă, prețul pe care îl stabilim”, a precizat ministrul Mediului.

În ceea ce priveste modificarea pretului, Tanczos Barna a spus că până nu se ia o decizie finală, această problemă suportă discuții, în condițiile în care vin, în continuare, analize și observații de la mai multe ministere.

”Discutăm despre acest preț în momentul de față. Decizia va fi luată, probabil, joi sau vineri, și atunci vom avea suma exactă, fixă, prețul pe care îl stabilim. Lemnul de foc rămâne și trebuie să fie o sursă pentru foarte mulți cetățeni din România.(…) Putem încălzi cu aceeași cantitate suprafețe mai mari sau putem încălzi aceeași casă cu o cantitate mai mică. Trebuie să intervenim pe soluțiile tehnice, pe centralele termice, pe sobele cu eficiență mai mare, acesta fiind scopul meu când am propus acest studiu la nivel național”, a mai spus Barna.

Limitarea exporturilor pentru lemn de foc și produse derivate pentru încălzire

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, acul normativ  cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

În acest an, cantitatea exportată a fost de 57.000 de mc, ceea ce înseamnă 0,2% din cantitatea de lemn exploatată la nivel național.

„Trebuie să avem mare grijă de pădure în această perioadă pentru că presiunea se va muta pe pădure și chiar dacă suntem conștienți că este nevoie de o cantitate mai mare de lemn pe piață, nu trebuie să exagerăm”, a mai spus Tanczos.

În ceea ce privește lemnul pentru mobilier, Barna a menționat că nu ar accepta niciodată exportul acestui tip de lemn, iar dincolo de preţul lemnului care se achiziţionează pentru mobilă sunt si alte preţuri corelate.

„Industria mobilei are, în momentul de faţă, un preţ de preempţiune, la acelaşi preţ în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva. Înţeleg de la această industrie că este nevoie de mai mult. Acest mai mult poate veni doar din partea ministerului de resort. Împreună cu ministerul de resort, Ministerul Economiei, căutăm soluţii de susţinere a acestor companii care, într-adevăr, produc o valoare adăugată foarte mare. În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de faptul că, per ansamblu, nu pe fiecare piesă de mobilă sau pe fiecare companie în parte, lemnul ca materie primă reprezintă până în 20% procent din costurile industriei mobile. Dincolo de preţul lemnului care se achiziţionează pentru mobilă, vine preţul energiei, preţul fierului, preţul componentelor care pe piaţă s-au scumpit. Deci, nu putem să spunem că situaţia în care se află astăzi industria mobilei se datorează strict preţului lemnului. Pe piaţă s-au scumpit toate şi cea mai mare creştere este la energie, din păcate”, a afirmat ministrul, citat de Agerpres.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole