Piersicile „turtite” de la Berca. Fructele exotice crescute pe dealurile Buzăului sunt la mare căutare

Piersici exotice, dulci, aromate și… de-a dreptul „turtite”, dar și dulceaţă, compot şi „ţuică de Paraguayos”. Cam astea ar fi „ingredientele” unei afaceri de mare succes cu care se mândrește un buzioan din localitatea Berca care produce un soi exotic de piersici.

În comuna buzoiană Berca există o livadă cu aproape o mie de piersici din soiul Paraguay. Pomii fructiferi s-au adaptat pefect la clima şi solul din zona colinară a Buzăului și sunt astăzi la mare căutare în toate magazinele din regiune, scrie adevărul.ro.

În agricultura românească, una dintre cele mai mari probleme ale producătorilor este legată de lipsa piețelor de desfacere. Piersicile „turtite” din Berca au parte de o soartă mai bună, totuși.

De reținut că, datorită adaptării rapide la condițiile climatice de la noi din țară, varietăţile de piersici turtite asigură atât producţii bune, cât şi o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri.

Soții Nedelcu și-au început afacerea acum șase ani, cu puieți aduși din Spania și au plantat cinci soiuri, cu perioade diferite de coacere.

Sunt mai gustoase decât piersicile clasice, dulci, aromate, sâmburii sunt mai mici şi au forma turitită, de aici venind şi denumirea de piersică plată. În Spania se numesc Paraguayos”, spune Iacob Nedelcu, proprietarul livezii din Berca.

Fructele plate, cu sâmburii mici, mai sunt cunoscute și ca piersici saturn sau piersicile gogoși.

Toţi membrii familiei sunt angrenaţi în afacerea cu fructele exotice. Au învăţat tainele acestei culturi, iar la recoltare ştiu că un fruct bun pentru comercializare trebuie să aibă un anumit standard.

Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în magazine din toată regiunea. Nimic nu se pierde, nici măcar fructele refuzate la vânzare. Din ele familia face dulceaţă, compot şi „ţuică de Paraguayos”, produse aflate și ele la mare căutare.

Livada de piersici exotice ocupă 6.000 de metri pătraţi, iar proprietarul anunță că va tripla suprafaţa în următorii ani, după ce a constatat că soiurile cultivate aici au devenit o afacere de mare succes pentru el.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole