20 mai 2022 - 07:13

Pierderi de 6 miliarde de dolari din cereale!

Ucraina ar putea pierde circa 6 miliarde de dolari din exportul de cereale, din cauza blocadei porturilor sale de către forţele ruseşti.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Potrivit estimărilor făcute luni de firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, Ucraina va exporta probabil doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei ruseşti.

În perioada iulie 2021-martie 2022, Ucraina a exportat 18,1 milioane de tone de grâu, iar experții APK-Inform previzionează că până în iunie 2022 exporturile de grâu nu vor depăşi 18,3 milioane de tone, iar stocurile finale vor ajunge la 5,9 milioane de tone.

Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrişcă, sare, zahăr, carne şi nutreţ în contextul invaziei ruseşti şi a introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei producătorilor ucraineni de cereale, Mykola Gorbachev, a declarat pentru Reuters că ţara ar putea pierde venituri de şase miliarde de dolari dacă nu va reuşi să vândă circa 20 de milioane de tone de grâu şi porumb prevăzute să fie exportate până în iunie. Navele ruseşti nu permit însă navelor de tip cargo să părăsească porturile ucrainene, unde se află blocate aproximativ 100 de vase sub pavilion străin.

Ucraina exportă 98% din cerealele sale prin porturi şi doar o mică parte pe calea ferată, unde costurile sunt mai ridicate.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.