Deși submăsurile de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală nu functionează la parametrii optimi, utilajele agricole se vând foarte bine, chiar și fără bani europeni.
În prima jumătate a anului 2016, dealerii au remarcat o creștere a volumului de vanzări, așa că au toate motivele să spere că, după deschiderea măsurilor de AFIR, anul va fi unul foarte bun pentru ei.
Mulți fermieri nu au reușit de multe ori să facă achiziții din cauza faptului că sumele provenite din subvenții și fonduri europene le-au ajuns în conturi cu mare întârziere. Cu toate acestea ei nu au renunțat la dorința de a aduce în fermele lor cele mai noi utilaje, așa că și în 2016 au cumpărat tractoare și alte mașini noi, foarte performante, după cum spun reprezentanții firmelor de profil.
Cum fiecare zonă are specificul ei, și nevoile agricultorilor au fost diferite, așa că vanzările s-au făcut pe paliere diferite. Creșterea volumului de vanzări, înregistrat în lipsă proiectelor europene, vine după o serie de prognoze pesimiste, realizate la finalul anului trecut. Potrivit analiștilor, piața europeană ar fi trebuit să înregistreze în 2016 o cădere de 20%, din cauza declinului prețurilor materiilor agricole. Totuși, piața din România a înregistrat o evoluție atipică, pe fondul nevoii de tehnologizare și, după câte spun reprezentanții firmelor de utilaje, perspectivele sunt și mai optimiste pentru următoarele luni.
