29 mai 2022 - 01:53

Tulburări pe piața produselor pentru protecția plantelor. Nereguli cu zeci de tone de pesticide

Două containere din China care conțineau produse pentru protecția plantelor (PPA) asupra cărora planează suspiciuni de contrafacere, în valoare de circa 453.000 lei, au fost confiscate în Portul Constanța Sud Agigea, potrivit anunțului făcut vineri, 30 aprilie 2021, de Garda de Coastă.

Conform unui comunicat de presă, descoperirea a fost făcută de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu poliţişti din cadrul IPJ Constanţa, lucrătorii vamali şi lucrători din cadrul Oficiului Fitosanitar Constanţa.

„În data de 29 aprilie, în baza unei acţiuni comune privind combaterea traficului ilegal de produse de protecţie s-a constituit o echipă comună formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, poliţişti din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Constanţa, lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanta Sud Agigea şi lucrători din cadrul Oficiului Fitosanitar Constanţa.

„În urma controlului efectuat asupra a două containere sosite din China, cu destinaţia Arad, a fost descoperită cantitatea de 38.280 de litri de produse de protecţie a plantelor (fungicide), produse ce prezintă suspiciuni de contrafacere. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate pentru produse identice ori similare, iar la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Coastă.

Pesticidele contrafăcute și ilegale, o problemă în creștere pentru industrie

Potrivit AIPROM, PPA sunt printre cele mai reglementate produse din lume. Chiar și așa, comerțul internațional cu pesticide ilegale a evoluat, afectând întreaga lume. Pesticidele contrafăcute și ilegale sunt o problemă în creștere pentru industrie, având efecte negative asupra fermierilor, producătorilor, economiilor naționale și mediului înconjurător.

Într-o lucrare publicată recent privind pesticidele contrafăcute, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a ajuns la concluzia că, acest comerț global cu pesticide ilegale a crescut constant în ultimii ani, amenințând sănătatea fermierilor, a consumatorilor și a mediului înconjurător.

Poliția, autoritățile de reglementare și autoritățile vamale și-au intensificat activitatea și au reușit confiscarea unor cantități importante de pesticide contrafăcute și ilegale. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) estimează că doar în UE, „falsificarea în sectorul pesticidelor cauzează pierderi de vânzări de aproximativ 2,8 miliarde euro”.

Europol supraveghează activitatea de contrafacere a pesticidelor prin intermediul Operațiunii Silver Axe, capturând, în ultimii 5 ani, 2.568 tone de pesticide ilegale din UE. În 2015, potrivit unui raport prezentat de către Comisia Europeană pesticidele ilegale reprezentau 10% din piața europeană. EUIPO estimează că acest număr este acum mai aproape de 14%.

Potrivit OECD, „veniturile globale asociate comerțului cu pesticide ilegale sunt estimate la 6-10 miliarde USD”. Acest lucru face din comerțul cu pesticide ilegale una dintre cele mai semnificative activități de crimă organizată din lume.

Ce sunt pesticidele contrafăcute?

Potrivit OECD, un produs pentru protecția plantelor ilegal se referă la un produs de protecția plantelor care nu este legal pentru utilizare în țara în care este „introdus pe piață”. Această categorie include și pesticidele contrafăcute. Aceste produse sunt extrem de periculoase, deoarece conținutul lor nu este cunoscut, nu sunt testate și nici reglementate, ceea ce aduce un prejudiciu grav fermierilor, culturilor și mediului (OECD, 2020, Pg.7).

Cum îi afectează pe fermieri pesticidele contrafăcute și ilegale?

Efectele negative ale contrafacerii produselor pentru protecția plantelor sunt numeroase. Pentru fermieri, falsificările pot duce la pierderi de venituri din cauza scăderii randamentelor culturilor sau a daunelor grave produse asupra culturilor agricole. În țările cu venituri reduse, acest lucru poate agrava sărăcia și poate amenința securitatea alimentară pentru comunitățile deja vulnerabile.

Fermierul cumpără adesea, fără să știe, produse pentru protecția plantelor contrafăcute ,care îi pot afecta grav culturile. În plus, față de provocările economice pentru fermier, aceste produse contrafăcute pot fi dăunătoare pentru mediu, deoarece nu sunt testate pentru siguranță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.