Piata nutritiei suinelor bulversata de pesta porcina africana

Producția de furaje pentru compuși industriali pentru animalele crescute în UE-28 în 2018 a atins un nivel estimat de 163,3 milioane de tone. Aceasta este cu 1,8% mai mare decât în 2017, conform datelor furnizate de membrii FEFAC.

În ceea ce privește hrana pentru bovine, rezultatele anului 2018 au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Au existat valuri de secetă și căldură excepționale, în special în perioada de primăvară / vară din Europa de Nord-Vest, care au afectat grav producția de furaje. Aceasta a dus la o creștere semnificativă a cererii de furaje combinate. Cererea de hrană pentru bovine în 2018 a fost cu 3,8% mai mare decât în 2017.

Statistici privind hrana de pasăre

În ceea ce privește producția furajelor de pasăre, producția totală a crescut cu 1,7%, cea mai mare parte determinată de dezvoltarea producției de păsări de curte din Finlanda, Republica Cehă și Polonia, înregistrând o creștere de cca. 5%. În anumite țări precum Germania, cererea de hrană pentru găinile ouătoare a scăzut dramatic (-4%). În Franța, rezultatul pozitiv (+ 1,7%), a fost în mare măsură legat de recuperarea pieței de nutreț pentru rațe (+ 14%) după o scădere accentuată în ultimii 2 ani din cauza restricțiilor de gripă aviară. Tendința pozitivă a exporturilor de păsări de curte și reducerea bruscă a importurilor din Brazilia au contribuit la susținerea unui impuls pozitiv pentru sectorul păsărilor de curte din Uniunea Europeană și, prin urmare, la o cerere crescută de furaje comerciale. Producția de animale de pasăre din UE rămâne principalul segment al producției de furaje industriale, cu mult înaintea furajelor de porci.

Statistici privind furajele pentru porcilor

În ceea ce privește hrana pentru porci, producția a rămas stabilă în 2018, deși Spania a stabilit un alt record de producție (10,7 milioane de tone), iar mai multe țări din Europa Centrală (Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Croația) s-au bucurat de o creștere de 3,5%. Dimpotrivă, o serie de țări din Europa de Vest (Olanda, Franța, Danemarca), au văzut că producția furajelor pentru porci a scăzut cu 2-3%.

Polonia a avut din nou cele mai bune performanțe

Pentru al cincilea an consecutiv, Polonia a fost cea mai performantă țară, cu o creștere anuală a producției totale de furaje compuse de + 5,5%, sporită în egală măsură de cererea de păsări de curte, porci și lactate. Printre cele mai mari țări producătoare de furaje compuse, Franța și Italia și-au menținut producția de furaje combinate, în timp ce Olanda și Germania au înregistrat o scădere de aproximativ -0,5% / – 1,8%. Spania a crescut producția cu 1,8%, în timp ce Marea Britanie a înregistrat o creștere cu aproape 4%. Germania și-a menținut poziția de lider în ceea ce privește producția totală de furaje compuse.

Perspective ale pieței pentru 2019

Experții de piață FEFAC oferă o prognoză prudentă a pieței pentru anul 2019. Deși în primele luni ale anului 2019 s-a putut observa o creștere a producției de furaje pentru bovine, cererea a fost la un nivel destul de ridicat în ultimii 3 ani, stimulată de eliminarea cotelor de lapte și a condițiilor meteorologice dificile care au declanșat o cerere mai mare de furaje comerciale.

În ceea ce privește sectorul porcilor, reducerea numărului de scroafe va continua pe parcursul anului 2019, reflectând presiunea suplimentară a standardelor de bunăstare din anumite țări.

Cererea viitoare de furaje pentru păsările de curte va fi în mare parte condiționată de comerțul internațional și, în special, de capacitatea Braziliei de a-și recupera poziția de lider pe piața mondială.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole