27 mai 2022 - 19:06

Piata laptelui, dominata de multinationale, in timp ce micii fermieri sufera

Atât importurile, cât și producția de lactate, au înregistrat creșteri în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată rezultatele unui studiu publicat de Cooperativa Țara Mea, citate de Agerpres. Potrivit studiului, în momentul de față, piața laptelui din România este dominată de multinaționale.

Conform datelor, importurile de lapte brut au înregistrat o creștere semnificativă în perioada ianuarie-iunie a acestui an, atingând 72.212 tone (o creștere de 57,4%). De altfel, brânzeturile, care reprezintă aproximativ 50% din piața lactatelor ca valoare, sunt o piaţă dominată de străini. „România nu are tradiţia Olandei în producţia de lactate, dar are reţetele sale autentice, pe care facem tot posibilul să le păstrăm. Este adevărat că de-abia acum am ajuns la nivelul tehnologic al producătorilor străini, dar avem în continuare aproape ultimele păşuni bio din Europa. De aceea, dorinţa noastră este să susţinem toţi producătorii români de pe acest segment”, a precizat Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei Ţara Mea.

Studiul mai arată că și producția de lapte de consum a crescut în România în prima jumătate a acestui an. Cantitatea totală de lapte de consum produs a fost de 183.245 tone, mai mult cu 12,5% față de anul trecut.

De asemenea, piața bio din România este în creștere. Autorii studiului subliniază faptul că deși aceasta reprezintă momentan o pondere mică din întreaga piață a lactatelor, creșterea este vizibilă, iar marii producători sunt tot mai interesați de această nișă.

Dacă cifrele par încurajatoare, mai ales pentru marile corporații, pentru micii producători, situația nu pare să stea la fel. AGRO TV a scris în repetate rânduri despre problemele fermierilor crescători de vaci de lapte, care sunt nevoiți să-și vândă laptele pe un preț de nimic, sau chiar să renunțe la afaceri. Unii fermieri spun că prețul e acceptabil pentru vremurile în care trăim, dar în nici un caz satisfăcător pentru munca pe care o depun.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.