27 mai 2022 - 17:32

Piata globala a carnii de porc, bulversata de multiple si grave probleme

Pesta porcină africană (PPA), continuă să amenințe piața mondială a cărnii de porc, nu numai prin faptul că a determinat o scădere a producției în țările asiatice, ci și prin adăugarea incertitudinii la perspectivele comerciale și de producție din alte părți ale lumii, a notat Rabobank în ultimul său raport trimestrial privind carnea de porc.

„În timp ce prețurile de carne de porc din China au început să crească, reacțiile de producție din restul lumii par prudente”, a declarat banca olandeză. Analiștii au declarat că anumiți factori, inclusiv combaterea bolilor și vremea, împiedică producția în Europa și Brazilia, în ciuda faptului că raportul trimestrial observă evoluții interesante din partea mărfurilor pentru furaje în ambele regiuni.

Reluarea negocierilor comerciale din Sino-SUA este o evoluție pozitivă, însă implică o șansă pentru China de a revizui tarifele la importurile de carne de porc din SUA.

China: Ofertă strânsă – majorarea prețurilor

De la jumătatea lunii iunie, prețurile porcilor vii au crescut mai mult, în medie peste 17 CNY / kg în toată țara, cu 15% mai mult decât luna precedentă și cu 40% mai mult decât anul trecut, a declarat grupul de cercetare olandez.

Creșterea prețurilor reflectă nu numai deficitul de aprovizionare, ci și producătorii care dețin porci pentru a profita de creșterile preconizate ale prețurilor la sfârșitul anului, prețurile cărnii de porc înregistrând o creștere și mai puternică.

Nouă cazuri de PPA au fost raportate continuu, cu cele mai recente focare concentrate în sud și sud-vest. Datele din China au arătat că inventarul scroafelor a scăzut cu 26,7% YOY până la sfârșitul lunii iunie, iar inventarul de porci a scăzut cu 25,8%. Se consideră așadar că pierderile efectivelor în anumite regiuni sunt mult mai mari, în scădere cu 40% până la 60% din august anul trecut, când a fost raportat primul caz.

Se estimează că pierderea efectivelor în toată țara este de peste 40% în prezent. Pentru tot anul, pierderea efectivelor ar putea depăși 50% de la an la an. Determinați de către perspectivele unor prețuri puternice în 2020, fermierii și companiile au început repopularea la scară mică în unele regiuni, însă nu mulți au avut succes în acest sens. Cu toate acestea, este de așteptat ca mai multe companii să accelereze repopularea.

Europa: Performanța la export este pozitivă

Căldura de vară încetinește dezvoltarea producției în Europa, contribuind la îmbunătățirea prețurilor pieței.. Exportul a crescut de la majoritatea statelor membre, condus în principal de cererea mai puternică din China

Vara are efectul deplin asupra piețelor europene de carne de porc, prețurile atingând nivelurile maxime sezoniere. În același timp, performanța la export a fost relativ pozitivă, având în vedere situația PPA a continentului, iar temperaturile record din Europa de Vest au dus la scăderea producției de porc în ultimele săptămâni. Nu doar căldura a determinat încetinirea ratei de creștere a porcilor, dar și consumatorii au fost mai reticenți să cumpere carne de porc. Cu toate acestea, prețurile locale ale mărfurilor pentru furaje au fost relativ afectate de valul de căldură din iunie, Franța, cel mai mare producător de grâu din UE, raportând o creștere cu 8,5% YOY a producției de grâu pentru acest an.

Potrivit unor surse din industrie, cererea de import din China a fost destul de lentă în ultimele săptămâni, dar este de așteptat ca aceasta să se ridice din nou în următorul trimestru. Acest lucru ar trebui să mențină presiunea ascendentă asupra prețurilor pentru cea mai mare parte a trimestrului următor și să anuleze parțial scăderea prețurilor, lucru care se întâmplă de obicei în luna septembrie.

Potrivit cifrelor publicate de autoritățile germane care arată o scădere de 2,9% YOY a scroafelor totale în recensământul animalelor din mai 2019, în ciuda prețurilor puternice, majoritatea producătorilor europeni nu își extind efectivele. O tendință similară a fost raportată în Danemarca, unde efectivul de scroafe a scăzut cu 4,7% YOY în al doilea trimestru al anului 2019. Împreună, aceste țări reprezintă 36% din totalul efectivelor de scroafe din UE.

Caz PPA în Slovacia

Conform Rabobank, pesta porcină africana continuă să se extindă în Europa de Est, descurajând astfel expansiunea.. Virusul a fost confirmat în Slovacia pentru prima dată, săptămâna trecută în apropierea graniței cu Ungaria, în regiunea Kosice.

Virusul patogen a fost confirmat miercuri la laboratorul național de referință al Slovaciei, care a raportat joi (25 iulie), Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). În raportul OIE, până în prezent, un singur animal a fost confirmat ca având virusul de față, însă, originea focarului nu este cunoscută.

:Pesta porcina africana a fost confirmat în Ungaria pentru prima dată în mistreți, în aprilie 2018, iar toți porcii care se află la o distanță de trei kilometri de la focar trebuie să fie distruși:, au declarat autoritățile din Slovacia, adăugând că au stabili o zonă de protecție de trei kilometri și o zonă de supraveghere de 10 kilometri.

SUA: Creșterea continuă a producției în 2019

Determinată de o turmă de reproducție mare și de o îmbunătățire a productivității ,se estimează că producția de porc în SUA va cunoa;te un trend ascendent. În timp ce exporturile de carne de porc sunt dificile, rezolvarea condițiilor comerciale cu Mexic și Canada ar trebui să stimuleze exporturile, iar reluarea negocierilor comerciale cu China este pozitivă. Lipsa forței de muncă rămân\nd o constrângere esențială în 2019.

Specialiștii pieței menționează faptul că înregistrările câștigurilor de producție cauzate de vremea neavorabilă și a unei sănătăți mai bune a efectivelor, au contribuit la creșterea efectivelor de reproducere într-un raport din luna iunie al USDA.

Câștigurile observate după întărirea biosecurității va contribui la livrarea excesivă a cărnii de porc care va cântări pe piață în această toamnă.

“Volomurile de export au fost afectate de disputa comercială continuă cu China, dar și din cauza creșterii concurenței pentru piețele de bază din Japonia și Mexic”, a declarat Rabobank. Exporturile de carne de porc în China au sărit la niveluri record, dar rămân mult sub potențialul lor, având în vedere tariful continuu de 62%, ceea ce face carnea de porc americană să nu fie competitivă.

„Sperăm că cel puțin o parte din tarife ar putea fi ridicate în 2019, ceea ce ar clarifica ruta pentru exporturi mai mari”, au spus analiștii.

Brazilia își mută exporturile

În Brazilia, prețurile interne ale cărnii de porc pe această piață cresc, deoarece exporturile depășesc creșterea producției. Dacă în a doua jumătate a anului consumul intern va crește, acest lucru va oferi un sprijin suplimentar pentru prețuri. Costurile de față de producție din carne de porc braziliană au evoluat în ciuda creșterii puternice a prețurilor internaționale ale porumbului.

„Acest lucru se datorează condițiilor ideale de plantare și de creștere care au determinat cultura porumbului din Brazilia să atingă niveluri record, reducând costurile pentru furaje. Combinat cu accentuarea creșterii prețurilor a cărnii de porc, acest aspect a îmbunătățit semnificativ marjele producătorilor ”, au comentat analiștii.

Marjele îmbunătățite au dus la o creștere a producției de carne de porc cu 3,5% YOY în primul trimestru al anului, însă, cu toate acestea, nu toți fermierii și-au cresc producția iar mulți producători independenți de porci continuă recuperarea de la prețurile scăzute de carne de porc din anul trecut, care au fost cauzate în mare parte de embargoul rus.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.