PIATA DIN ROMANIA SUPRASATURATA DE OI SI VACI – SOLUTIA VINE DIN VRANCEA

În condiţiile în care piaţa este suprasaturată, creşterea oilor şi a vacilor pare să nu mai reprezinte o afacere profitabilă. Cel puţin aşa este de părere domnul Avram Răzvan, un fermier în vârstă de 35 de ani din Vrancea.

Crescătorul de animale a ales ca în locul acestora să crească bizoni, decizie care pare să fie de bun augur.

Am vrut să merg pe o anumită nişă la animale. Niciodată nu aş creşte oi, vaci, pentru că deja este suprasaturată piaţa. Nu este piaţă de desfacere, sunt probleme cu forţa de muncă şi am încercat să mă duc spre lucruri care îmi plac. În general fac doar lucruri care îmi plac. Şi atunci am găsit bizonii”, declara domnul Avram.

În momentul de faţă, carnea de bizon este comercializată cu aproximativ 100-150 de euro pe kilogram, în timp ce muschiuleţul ajunge la 300 de euro/kg.

“Bizonii sunt animale frumoase, sălbatice, crescute liber, singure. Mănâncă ce este în natură, iarbă, drept urmare calitatea cărnii este una deosebită. Am vreo 3-4 ani de când caut să cumpăr. Din America, sursa principală de bizoni, este foarte greu să procuri animale. Pentru a putea face export, crescătorii de acolo trebuie să bage ferma în carantină 3 ani, sub monitorizarea statului american. Atunci am căutat în Europa. Întâmplarea a făcut să cunosc un cetăţean austriac care are o fermă în Austria şi una în România, cea mai mare, la Salonta, în Bihor, cam de 800 de capete, întinsă pe 3.000 de hectare. Mi-a dat 20 de femele şi un mascul, care formează o cireadă”, menţionează în condinuare fermierul.

Din punct de vedere al caracteristicilor acestei cărni, merită menţionate cantitatea de proteine care este cu 40% mai ridicată faţă de carnea de vită şi care are 75% mai puţină grăsime, conţinutul de fier de 10 ori mai ridicat spre deosebire de peşte şi colesterolul scăzut.

În medie, un bizon poate ajunge la o greutate aproximativă de 1300 kg şi poate  să atingă 40 de ani de viaţă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole