Piața de năut e în fierbere! Vezi cu cât au crescut prețurile!

Livrările mondiale de năut, ar putea scădea cu până la 20% în acest an, fiind afectate atât de evoluţiile meteo nefavorabile, cât și de războiul din Ucraina, ceea ce a determinat potrivit Global Pulse Confederation. Situația a determinat o creştere substanțială a preţurilor la năut, creând mari bătăi de cap producătorilor de alimente, notează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Năutul este principalul ingredient pentru humus, însă este procesat și în făină, supe şi tocăniţe. În SUA, popularitatea năutului a înregistrat o creştere semnificativă abia în ultima perioadă, însă această legumă este de mult timp un produs de bază în dietele oamenilor din India şi Orientul Mijlociu, locuri unde aceştia se chinuie deja să acopere costurile în creştere ale importurilor de alimente.

Potrivit datelor oficiale, fermierii din SUA, al patrulea exportator mondial de năut, au înființat mai puține astfel de culturi în acest an, din cauza condiţiile meteo nefavorabile din primăvară, preferând culturi mai profitabile, precum cele de grâu sau porumb. Din datele Departamentului Agriculturii, suprafaţa plantată cu năut în SUA este cu 5% mai mică faţă de cea de anul trecut.

Pe de altă parte, în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina, ambele producătoare de năut livrările mondiale se reduc, perturbând grav lanţurile globale de aprovizionare, astfel că marii cumpărători din sudul Asiei şi bazinul Mediteranei încearcă să pună mâna pe stocurile americane.

„Când a izbucnit războiul dintre Rusia şi Ucraina, cererea a explodat. Am văzut o cerere puternică din China, apoi au apărut telefoanele de la clienţii din Pakistan şi Bangladesh”, a declarat Jeff Van Pevenage, director general al producătorului şi traderului de cereale şi leguminoase Columbia Grain International.

Din cauza războiului, Ucraina nu a putut însămânţa toate culturile de năut, eliminând 50.000 de tone care în mod normal ar fi ajuns în Europa, spune, la rândul său, Navneet Singh Chhabra, director la traderul de năut Shree Sheela International.

Acesta a precizat că sancţiunile destinate întreruperii accesului Rusiei la sistemul financiar global au afectat şi achiziţiile de produse agricole ruseşti, deoarece unii cumpărători au evitat complicaţiile cu plăţile.

În mod normal, Rusia este responsabilă pentru aproximativ 25% din comerţul mondial, a subliniat Chhabra. „Rusia exportă minim 200.000-250.000 de tone de năut pe an. Când a izbucnit războiul în februarie, această ofertă a dispărut”, a mai spus acesta.

La creşterea preţurilor au contribuit și problemele cu transportul, care au accentuat constrângerile de aprovizionare, în special în SUA. Aglomerarea navelor în zona de nord-vest a Oceanului Pacific a forţat unii comercianţi de cereale să livreze containerele cu năut pe calea ferată mii de mile, adoptând o rută mai scumpă şi mai lungă pentru a răspunde la comenzi.

Astfel, livrările limitate au dus la creşterea preţurilor cu amănuntul. La rafturile magazinelor din SUA, preţurile la năut au crescut cu 12% comparativ cu anul trecut şi sunt cu aproape 17% mai mari faţă de situaţia de dinainte de pandemie, potrivit ultimelor date prezentate de NielsenIQ. De asemenea, preţurile la humus au crescut cu 6,9%, comparativ cu 2019.

Ultimele studii ale firmei Shree Sheela International arată că cererea mondială de năut depăşeşte cu mult livrările. Turcia a introdus o interdicţie la export, în timp ce randamentul culturilor din Mexic a scăzut foarte mult, din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile. În Australia, un alt mare exportator de năut, fermierii s-au confruntat cu inundaţii, iar vânzătorii se chinuie să fac rost de spaţii pentru containere pe nave.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole