Piața de îngrășăminte primește o nouă lovitură!

Piețele internaționale de îngrășăminte se zguduie din nou, punând o nouă presiune pe fermieri, care s-au confruntat deja cu o explozie a prețurilor în domeniu. Noile tulburări de pe piața de îngrășăminte vin după ce o companie minieră de potasiu din Belarus, care reprezintă o mare parte a ofertei globale, a declarat forță majoră.

JSC Belaruskali a declarat în jurul datei de 16 februarie că nu va putea să-și îndeplinească contractele, potrivit unei scrisori a unui exportator adresată clienților, informează Bloomberg. În plus, sancțiunile americane și europene au dus, de asemenea, la oprirea transporturilor.

Absența proviziilor din Belarus va avea consecințe mari. Potasiul este un nutrient cheie pentru culturile de mărfuri majore, cum ar fi porumbul și soia, precum și pentru legume. Prețurile îngrășămintelor au crescut deja, deoarece creșterea costurilor gazelor naturale a forțat unele fabrici europene să oprească sau să reducă producția, iar prețurile spot din SUA pentru potasiu din Corn Belt aproape s-au dublat în ultimul an. Îngrășămintele scumpe fac alimentele mai costisitoare de produs și contribuie la creșterea inflației globale pentru consumatori.

„Contractele globale pentru potasiu s-au stabilit la cel mai mare preț din 2008, asigurând încă un an de inputuri scumpe pentru fermieri și câștiguri puternice pentru producători”, a declarat Alexis Maxwell, analist Green Markets (o companie deținută de Bloomberg). Acesta spune că “sancțiunile SUA împotriva Belarusului au eliminat un concurent cheie”, lăsând piața globală fără un furnizor alternativ ușor disponibil.

Conform datelor Green Markets, Belarus exportă aproximativ 10-12 milioane de tone metrice anual,.Țara reprezintă aproximativ o cincime din oferta globală. Este un expeditor important către Brazilia, precum și către India și China.

Sancțiunile SUA împotriva Belaruskali OAO, singura companie minieră de potasiu din Belarus, au intrat în vigoare pe 8 decembrie, în timp ce sancțiunile împotriva Companiei Belaruse de Potasiu, cea care exportă tot potasiul din țară, ar trebui să intre în vigoare la 1 aprilie.

Sancțiunile pot duce la schimbarea fluxurilor comerciale și la o anumită raționalizare a cererii, a declarat directorul executiv interimar al producătorului de îngrășăminte Nutrien Ltd., Ken Seitz, într-un interviu. Clienții care au cumpărat în trecut din Belarus încearcă să-și asigure aprovizionarea din altă parte. De exemplu, Rusia dublează cantitățile de îngrășăminte oferite Braziliei, a declarat președintele brazilian Jair Bolsonaro în timpul unui interviu acordat, joi, postului Radio Jovem Pan.

Nutrien Ltd. are o capacitate suplimentară de jumătate de milion de tone care ar fi disponibilă în a doua jumătate a anului 2022, dacă este necesar, a spus Seitz. Marjele cultivatorilor sunt puternice, așa că prețurile mai mari ale potasiului nu vor duce la o cerere mai mică.

De asemenea, compania ar putea crește producția de potasiu, dar mai întâi ar trebui să vadă un impact prelungit pe piață timp de „ani” pentru a aduce o capacitate suplimentară susținută, a spus Seitz. Nutrien și-a mărit capacitatea de potasiu cu 1 milion de tone în 2021 și se preconizează că volume suplimentare vor veni online în 2022 de la alte companii, a spus el.

„Nu stăm să spunem că nu facem nimic”, a spus Seitz, menționând că Nutrien nu vrea să rămână cu costuri suplimentare dacă provocările de aprovizionare dispar rapid. „Aducem volume.”

Nutrien anticipează că, în 2022, transporturile globale de potasiu vor fi între 68 de milioane de tone și 71 de milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole