Piața cerealelor tremură din toate încheieturile!

Situația tensionată de la granița din Ucraina și Rusia face să tremure piețele internaționale ale cerealelor. Și asta pentru că cele două țări sunt doi coloși în producerea de grâu, iar lumea nu știe ce va fi și dacă cerealele vor mai pleca din porturile de la Marea Neagră. Așa că prețurile grâului cresc din cauza îngrijorării unei escalade a conflictului dintre Rusia și Ucraina și a unei posibile perturbări și perturbări a exporturilor de cereale, chiar dacă lucrurile par a se mai calma în zonă.

Prețurile la grâu cresc din cauza temerilor unei escalade în Marea Neagră și a consecințelor pentru comerțul cu grâu. În acest timp, prețurile la soia cresc din cauza secetei din America de Sud.

Astfel, prețurile grâului pentru prima lună a lunii martie au crescut cu 7,25 EUR pe tonă pe piața europeană futures, la 268,75 de euro pe tonă. După o recoltă extraordinară de 33 de milioane de tone și prețuri competitive la grâu, exporturile de grâu ucrainene au fost prognozate să atingă un record de 24 milioane de tone, cu peste 17 milioane deja exportate între iulie și sfârșitul lunii ianuarie. Exporturile ucrainene tind să fie deosebit de puternice în primele luni ale anului din cauza stocării limitate și a presiunii de a stoca o recoltă de porumb foarte mare și apoi de a o exporta mai târziu în sezon.

Ucraina concurează direct cu Rusia pentru grâu pe piețele din apropiere precum Egipt și Turcia și a fost până acum foarte competitivă la prețuri. Țara și-a extins semnificativ exporturile de grâu către Turcia în primele 5 luni ale anului trecut și își propune să extindă în continuare această relație comercială în cadrul unui acord bilateral de liber schimb în această lună. Pakistanul a fost, de asemenea, un importator major în ultima vreme și a cumpărat mult grâu din Ucraina. Prognoza de export ucraineană a fost recent redusă ușor din cauza concurenței puternice din India, Australia și Argentina pentru furnizarea de grâu furajer către importatorii asiatici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole