Deși unele prețuri au crescut în ultima vreme, situația de pe piața cerealelor nu arată prea bine pentru fermierii români. Vara care abia început se anunță deja a fi una fierbinte și secetoasă, ceea ce va afecta recoltele, iar prețurile încă nu par să se ridice la cote suficient de înalte ca să compenseze acest lucru.
În acest context, salvarea pentru o parte dintre fermieri ar putea veni de la cultura de rapiță. Chiar dacă și această cultură a avut mult de suferit anul acesta, prețul se anunță a fi unul foarte bun, mai ales spre sfârșitul anului, când procesatorii vor avea mare nevoie de marfă.
”Mergând puțin în zona rapiței, discutam puțin mai devreme că nu avem rapiță. S-au semănat în jur de 450.000 de hectare, nu știu dacă au rămas vreo 300.000 de hectare, iar cea care a rămas nu este deloc uau. Și atunci, randamentul la rapiță în România este undeva la 1,2-1,3 milioane de tone, ceea ce este foarte puțin.
Îndemn toți fermierii care pot să păstreze recolta de rapiță să o facă. Știu că este greu, rapița este și mai pretențioasă în a fi păstrată, este și o gură de oxigen (să o vinzi repede) pentru că este nevoie de bani, însă am văzut pe parcursul perioadei aprilie-mai, că diferența de preț față de Euronext a scăzut.
Astăzi suntem la MATIF minus 18 euro/tonă. Având în vedere că piața din România nu va fi acoperită, va face ca, la un moment dat, procesatorii de rapiță să caute aceste semințe, lucru care va fi de perspectivă”, a explicat Cosmin Iancu, fermier din județul Ilfov, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.