Ultimele jocuri de pe piața cerealelor – Prețuri RECORD la grâul românesc

Avem prețuri mari la grâul românesc, chiar la cea mai mare valoare a ultimilor opt ani. Cel puțin asta arată datele transmise de Ministerul Agriculturii, deși trebuie să spunem că este însă sub cel la care traderii fac tranzacțiile. Cu toată această creștere în piața locală, diferențele față de alte piețe europene importante, precum Franța și Germania, se adâncesc.

Astfel, tona de grâu încărcat în vapor la Constanța se vinde cu 280 sau 285 de euro, într-o perioadă în care piețele suferă din cauza nivelului scăzut al stocurilor de final de sezon, dar mai ales din cauza evoluțiilor din piețele financiare.

Pe bursa Euronext găsim cotații record la prețul grâului de panificație, adică 283,5 euro tona cu livrare în martie 2022, adică maximum ultimilor 13 ani și jumătate. În acest timp, în porturile românești avem cel mai scump grâu din iunie încoace, dar mult sub cel din alte zone ale Europei precum Rouen, în Franța, sau Hamburg, în Germania. Potrivit ultimelor date ale Comisie Europene, prețul DEPSILO al grâului în Banat, adică marfa ce pleacă din silozuri, era la maximum ultimilor opt ani – 228 de euro tona. Față de prețurile din restul Europei, este al treilea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, după Bratislava și Praga.

Prețul cerealelor la nivel local depinde de situația la nivel mondial și european. Iar unul dintre cei mai importanți factori îl reprezintă grâul din Rusia, țară care produce anual 75-80 de milioane de tone de grâu și exportă în jur de 30-35 de milioane de tone. În același fel, prețul la porumb este influențat de ceea ce face agricultura din Ucraina, care pune pe piață producții de 35-38 milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole