Piața cerealelor a devenit deosebit de instabilă, încă din 2020, din cauza pandemiei, a secetei și a perturbărilor geopolitice și economice. Experții francezi de pe piața cerealelor oferă modalități de a comercializa cu succes grânele, în ciuda acestei volatilități crescute.
În ultimele luni, piața cerealelor a fost marcată de creșteri fără precedent de preț, sau de modificări de preț din ce în ce mai bruște și puternice. Cum poate fi explicată această volatilitate fără precedent?
Potrivit experților francezi de pe piața cerealelor, volatilitatea există de mult timp. Apărută în urmă cu aproximativ douăzeci de ani în Europa, foarte mare în 2007, apoi 2010 și 2012, „a dormit între 2014 și 2019”, dar s-a intensificat din 2020 și de la începutul crizei Covid.
Conflictul din Ucraina a exacerbat apoi tensiunile de pe piețe, ducând la variații inegalabile până acum: „de zece luni, prețurile grâului pe contractul futures Euronext au arătat o amplitudine zilnică medie de 10 EUR/t! „.
Dar dincolo de tulburările geopolitice, volatilitatea prețurilor provine dintr-un dezechilibru fundamental între cerere și ofertă, pe de o parte, schimbările climatice iar pe de altă parte, un consum în creștere, determinat de creșterea populației și de îmbunătățirea nivelului de viață, mai spun cercetătorii.
„În 2007 și 2012, prețurile au crescut din cauza recoltelor slabe”, este de părere Sébastien Poncelet, expert pe piața cerealelor și director de dezvoltare la Agritel. „Dar în ultimele două recolte, am doborât recorduri de producție… și totuși prețurile au crescut, pentru că a crescut consumul mult mai repede decât producția”, a adăugat expertul.
Piața cerealelor este hiper nervoasă: la cea mai mică teamă de epuizare, prețurile cresc!
Consecința acestui dezechilibru: excluzând stocurile chinezești, stocurile mondiale de cereale reprezintă doar 50 de zile de consum. „Sunt doar 50 de zile de rezervă pentru a hrăni oamenii, cu 20% mai puțin decât media ultimilor zece ani! “, avertizează el. Cu această tensiune critică, „piața este hiper nervoasă: la cea mai mică teamă de epuizare, prețurile cresc „, trage un semnal de alarmă expertul de la Agritel.
Instabilitatea economică globală contribuie și la volatilitatea prețurilor. Redresarea puternică post-Covid a cererii pentru toate mărfurile cedează loc unei inflații record, creșteri bruște ale dobânzilor și amenințării unei recesiuni.
Fondurile de investiții dețin peste 300 de milioane pe piața futures din Chicago. Când vor decide să vândă, o să doară!
Sébastien Poncelet citează și impactul variațiilor parității euro-dolarului asupra volatilității prețurilor la agricultură, precum și ponderea speculatorilor, finanțatorilor, fondurilor de investiții: „Sunt peste 300 de milioane de fonduri pe piața futures din Chicago. Când vor decide să vândă, o să doară! „.
La cea mai mică teamă că se va închide coridorul de la Marea Neagră, prețurile explodează!
El se așteaptă că geopolitică să continue să alimenteze volatilitatea, deoarece poate perturbă comerțul cu cereale. „Rusia și Ucraina reprezintă o treime din comerțul mondial cu grâu”, își amintește el. Imediat ce apare un blocaj, prețurile explodează! La cea mai mică teamă că se va închide coridorul, piața decolează! »
Dincolo de Marea Neagră, el ne invită să privim ce se întâmplă de partea Taiwanului și tensiunile dintre Beijing și Washington pe această temă: „dacă cele două țări intră într-un război comercial, acest lucru va avea repercusiuni mari la prețuri”.
Transformarea volatilității în oportunitate
În fața acestor prețuri volatile, „costurile nu au fost niciodată atât de mari într-un context de criză energetică în Europa”, subliniază experții, astfel că „riscul de preț devine problema economică majoră pentru ferme”.
Dar „există instrumente pentru ca volatilitatea prețurilor să devină o oportunitate și nu o amenințare”, liniștește Sébastien Poncelet, referindu-se la metoda propusă de Agritel pentru a comercializa cu succes cerealele.
Cum poți să îți asiguri o bună comercializare a cerealelor indiferent de situație
Sébastien Poncelet explică modul în care sistemul de opțiuni poate face posibilă asigurarea comercializării sale.
Primul scenariu: „Astăzi, am decis să vând 1/3 din grâul meu la 305 EUR/t. Pentru 1/3, aplic o strategie de opțiune la 305 EUR/t cu o primă de 30 EUR/t, până pe 15 iulie. Și pentru a treia treime, aleg să aștept.
Ne vedem pe 15 iulie. Primul scenariu: a existat o creștere a prețurilor, grâul este la 390 EUR/t. Prima treime rămâne blocată la 305 EUR/t. A două treime o vând la 360 €/t (390 -30). Și pentru a treia treime profit din plin de creștere și vând grâul meu la 390 EUR/t.
Al doilea scenariu: prețul grâului a scăzut la 220 EUR/t. Am vândut prima treime din recoltă cu 305 EUR/t. Îmi vând a doua treime, asigurată datorită opțiunilor, la 275 EUR/t (305-30). Iar ultima treime la 220 EUR/t.
Pe scurt, atunci când piața crește, profit de 2/3 din creștere, iar când scade, sufăr doar de 1/3 din scădere”, a explicat expertul.