Prețurile pentru mărfurile agricole au început să scadă în ultimele zile pe bursele internaționale, după o lungă perioadă de creștere care a generat valori record în privința cerealelor. Însă la ce prețuri trebuie să se aștepte fermierii români atât în zilele acestea, cât și în perioada următoare?
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, realizatorul Constantin Rudnițchi a încercat să răspundă acestor întrebări alături de Gabriel Razi, expert în piețele de mărfuri și consultant independent.
”Sunt convins că o parte din fermieri recepționează această corecție negativă a piețelor, prin care trecem acum, ca pe un element de frustrare acum, în buza recoltei. Avem prețuri în scădere. Dacă ne uităm pe prețurile de astăzi, Constanța cotează astfel: 335 euro/tonă orz, 760 euro/tonă rapiță, 375 euro/tonă grâu de panificație, cu un discount de 20 euro pentru marfa furajeră, 660 euro/tonă floarea soarelui și 305 euro/tonă porumb.
Într-adevăr, sunt prețuri mai mici decât luna trecută, dar în continuare nu sunt rele deloc. Avem două elemente care mută piețele: în primul rând datele fundamentale de cerere și ofertă, dar mai avem și climatul geopolitic foarte nesigur în acest moment”, a precizat Gabriel Razi pentru AGRO TV.
De altfel, într-o altă ediție a aceleiași emisiuni, specialistul Cezar Gheorghe avertiza că fermierii trebuie să se aștepte la scăderi consistente în privința prețului cerealelor în următoarele luni. Potrivit acestuia, am putea asista la reduceri cu până la 100 de euro/tonă.