Piața cerealelor, informații de ULTIMĂ ORĂ! Se anunță noi scăderi de prețuri

Mărfurile agricole ar putea suferi în curând o nouă lovitură care va prăbuși prețurile pe bursele internaționale, avertizează Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale și piețele agricole. Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, specialistul a vorbit despre contextul internațional care influențează piața cerealelor.

”Urmează un nou ciocan al Federal Reserve pe 27 septembrie, care va mări din nou dobânda de politică monetară, ceea ce va mări costul garanțiilor pentru fondurile speculative ce joacă pe Chicago Board of Trade și pe Euronext. Asta însemnă că vor fi mai mulți vânzători, adică fermieri și companii de credit, decât speculatori, care sunt fondurile de investiții. Acest lucru va atrage în mod normal o scădere a prețurilor pe burse”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Potrivit expertului, piața este inundată în acest moment de grâul rusesc, astfel că nu se întrevede în perioada următoare nicio creștere de preț pentru această marfă. 

”Astăzi, la modul propriu, piața este inundată de grâu rusesc. Rusia are o recoltă pe care a plasat-o la 99 milioane de tone, nu are ce face cu ea efectiv. Toate acțiunile Rusiei nu sunt făcute decât în a vinde grâu. (…) Trebuie să vândă aproximativ 47,5 milioane de tone de grâu în anul de marketing 2022-2023. Cu alte cuvinte, emisfera nordică, adică Europa, a pierdut lupta în privința vânzărilor de grâu, în favoarea Rusiei.

Piața grâului în acest moment este plată. Nu vedem creșteri, nu are niciun motiv grâul să crească și mai vedem un pericol: faptul că lumea s-ar putea să intre în panică, să încerce să vândă. Mai mult, lumea va încerca să vândă să elibereze din presiune, pentru a-și acoperi scadențele ce vin în octombrie, iar cumpărătorii, dacă vin așa de multe oferte la grâu, înseamnă că pot să-l cumpere mai ieftin”, a subliniat Cezar Gheorghe.

Analiza completă privind piața cerealelor, precum și alte subiecte de actualitate din agricultura românească, pot fi urmărite în emisiunea ”Agricultura la Raport”, pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole