Prețurile cerealelor se mențin la niveluri satisfăcătoare și în aceste zile, în ciuda majorării dobânzii de către Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii. Dacă alte piețe au fost deja afectate de această măsură, piața cerealelor a rămas aproape neclintită, spun specialiștii.
Cu toate acestea, fermierii trebuie să se aștepte la scăderi de preț în lunile care urmează, în primul rând din cauza noilor recolte, dar și a domolirii valului inflaționist.
O analiză detaliată în ceea ce privește piața cerealelor din acest moment a fost prezentată de către specialistul Gabriel Razi, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
”În primul rând, așteptam un eveniment critic, care a avut loc aseară: întâlnirea din Statele Unite a Rezervei Federale, care a venit și a majorat dobânda de referință cu 0,75%. Într-adevăr, o mișcare extrem de dură în lupta cu inflația, nu a mai fost luată o astfel de măsură în ultimii 28 de ani. Însă, surprinzător, dacă impactul s-a văzut pe alte active financiare precum acțiunile, în piața cerealelor nu s-a văzut încă. Probabil vom mai vedea măsuri de stăvilire a inflației, în condițiile în care și cerealele sunt un produs bursier care generează inflație.
În continuare prețurile sunt foarte bune. Pot să vă citesc niște indicații de preț de astăzi, din Constanța: orz – 335 euro/tonă, rapiță – 718 euro/tonă, grâu de panificație – 375 euro/tonă, cu un discount de 24 euro/tonă pentru grâu furajer, floarea soarelui – 680 euro/tonă și porumb 305 euro/tonă. Clar, în momentul acesta, prețurile nu sunt rele, însă nu o să vă ascund că din calculele mele, profitabilitatea va fi afectată și nu se va ridica la nivelul de anul trecut, în condițiile în care știm cu toții prețul energiei și prețul îngrășămintelor. Avem reduceri pentru toate mărfurile comparativ cu luna mai, dar sunt cotații absolut rezonabile în continuare”, a precizat Gabriel Razi pentru AGRO TV.