Piața cerealelor, informații de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu grâul și porumbul
Clubul Fermierilor Români prezintă un raport privind piața cerealelor, realizat de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale. Acțiunea vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.
Astfel, potrivit specialistului, pe piața grâului indicațiile portului Constanța rămân ancorate în intervalul de preț cunoscut pentru calitatea de panificație, iar diferența între calitatea de panificație și cea furajeră se menține.
Piața internă generează competiție și vedem oferte care ating nivele semnficative în unele cazuri, pentru grâul cu calități deosebite de panificație. În continuare, fermierii practică retenția pentru grâu. Vestea bună este că este suficient grâu recoltat și stocat pentru a acoperi necesarul de consum intern, dar și pentru a genera export.
România este ancorată solid în comerțul global cu grâu și orice val de schimbare o impulsionează, dar o și impactează pe măsură.
În ceea ce privește porumbul, indicațiile portului Constanța sunt în continuare setate la nivelul anunțat anterior pentru porumbul recoltă nouă din România.
La nivelul Europei, se înregistrează suprafețe distruse de secetă, cu un potențial redus cu minim 13 mil. tone, în condițiile în care Europa importa 15-17 mil. tone de porumb în fiecare an. Aceste condiții vor impune o dublare a cifrelor de import. Există doi piloni de suport: cel din Ucraina, care va genera suficientă materie primă și cel nord-american care, de asemenea, va genera suport în peninsula Iberică.