Ce se va întâmpla pe piața cerealelor. Experții fac apel la prudență

Operatorii de pe piața cerealelor sunt dezamăgiți: acordul rusesc pentru extinderea coridorului maritim „doar pentru 60 de zile” duce, inevitabil, la volatilitatea prețurilor.

Scăderea bruscă a prețurilor cerealelor care a început acum o lună, a încetat. Pe piața cerealelor europene, o tonă de grâu, care a ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni, se tranzacționa miercuri, 15.03.2023, în jurul valorii de 268 de euro. Prețul porumbului a urmat aceeași tendință, în ușoară creștere, ajungând la 264 de euro pe tonă, pe Euronext.

„Piața este liniștită deoarece coridorul va fi menținut, dar îngrijorarea este legată de durata acestuia. Nu știm exact ce vor rușii, de aici și instabilitatea prețurilor care variază în sus sau jos, chiar și de 20 de ori în cursul zilei”, spune Gautier Le Molgat de la Agritel.

Rusia s-a oferit să prelungească acordul privind exporturile agricole ucrainene, care expiră pe 18 martie, cu 60 de zile (față de 120 în perioadele anterioare), ofertă criticată de Kiev care a solicitat o reînnoire de douăsprezece luni.

O astfel de perioadă ar fi prea scurtă pentru a permite Ucrainei o vizibilitate suficientă asupra exporturilor sale, într-un moment în care multe nave sunt blocate la Istanbul din cauza întârzierilor la inspecții.

Această „Inițiativă a Mării Negre” semnată între Kiev, Moscova, ONU și Turcia a permis de la 1 august a peste 24 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui) să părăsească Ucraina, limitând agravarea crizei alimentare care afectează multe țări importatoare fragile.

Textul inițial prevede reînnoirea tacită la fiecare 120 de zile. Reducând la jumătate durata, Moscova menține presiunea pentru a vedea un al doilea acord paralel îmbunătățit pentru a-și facilita propriile exporturi de cereale și îngrășăminte, penalizate indirect de sancțiunile occidentale.

Rusia cere progrese în ceea ce privește plățile bancare, asigurările și furnizarea de amoniac prin conducta Togliatti-Odessa, potrivit unui negociator rus.

Brokerii de la StoneX cred ca „Rusia nu prea va avea de ales” decât să prelungească in continuare acordul, „dacă nu vrea să-i supere pe aliați”. În special pe China, care are un interes în menținerea coridorului, fiind „unul dintre cei mai mari clienți ai Ucrainei, pentru porumb”.

Expertul de la Agritel crede că „ Incertitudinea de pe coridor și mai ales scăderea prețurilor i-au determinat pe cumpărători să revină mai devreme decât se aștepta : Arabia Saudită, care lansase o licitație pentru 480 000 de tone de grâu, a cumpărat în cele din urmă un milion de tone. Algeria a cumpărat 420.000 de tone de grâu și Tunisia 234.000 de tone”.

Prețurile uleiurilor, în cădere

Prețul petrolului continuă să scadă. Pe piața europeană, rapița a scăzut de la începutul lunii martie și se tranzacționa miercuri sub 480 de euro pe tonă, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lui septembrie 2021. În Kuala Lumpur, prețul uleiului de palmier, cel mai vândut din lume, care crescuse la 1.775 USD pe tonă în aprilie 2022, a scăzut la aproximativ 900 USD.

Oferta este „destul de abundentă” și stocurile au fost reaprovizionate, după o bună campanie 2022-23 pentru rapiță și floarea soarelui în Europa, dar și pentru rapița (rapiță OMG) din Canada și mai ales pentru cea denumită o „recoltă record” în Australia.

Și „la boabe de soia, recolta extraordinară din Brazilia compensează scăderea producției din Argentina” din cauza secetei.

În același timp, sub efectul inflației, cererea încetinește, atât pentru consumul uman și animal cât și pentru biocombustibili – debușeu major pentru semințe oleaginoase reciclate în biomotorină.

Experții fac apel la prudență

Pe termen lung, experții fac  apel la prudență, deoarece mai mulți factori ar putea împinge prețurile în sus: creșterea consumului din China și India, mai ales dacă producția lor este afectată de fenomenul meteorologic El Niño și o revenire a prețurilor biocombustibililor cu dezvoltarea kerosenului verde pentru aviație.

Sursa foto: Finance News Hebdo

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole