Dacă grâul și porumbul încă nu prezintă perspective foarte bune pentru fermierii români în ceea ce privește prețul de vânzare, lucrurile stau ceva mai bine în privința mărfurilor oleaginoase. Rapița, spre exemplu, este susținută de complexul uleiurilor vegetale și se vinde în Portul Constanța cu un preț care se apropie de 500 de euro/tonă.
”Rapița primește, în continuare, suport. Este logic să se întâmple astfel, există deficitul de peste 3 milioane de tone din Uniunea Europeană, este Canada care are astăzi o prognoză de 19 milioane de tone, dar oficiul lor de statistică încă nu a generat raportul final, avem uleiul de palmier care oferă un suport extrem de puternic în ceea ce privește complexul VegOils, și petrolul care a început să pâlpâie. Cu alte cuvinte, rapița rămâne în cerere, indicațiile în FOB Rotterdam au depășit 1090 de euro/tonă în aceste zile”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
Situația se prezintă satisfăcător și la floarea soarelui din punct de vedere al prețului. Chiar dacă producția României a fost una slabă, fermierii care au marfă pe stoc o pot vinde fie la export, fie către unitățile de procesare din țară, cu peste 550 de dolari/tonă.
”Despre semințele de floarea soarelui numai de bine, și ele au un parcurs sănătos, chiar dacă vedem o degradare de 5-10 dolari/tonă. Vedem cum raportul MARS degradează recolta de semințe de floarea soarelui a României, aliniind-o cu prognozele noastre. Randamentul estimat este de 1,5 tone/hectar. (…) Nu vedem în perioada următoare o degradare substanțială, cererea rămâne la locul ei, astfel că vedem în continuare prețul la nivelul de 550-560 de dolari/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța, dar și către unitățile de procesare din România”, a explica Cezar Gheorghe, în Agrojurnal la Digi24.