Piața cerealelor 2024 – Se anunță zile grele pentru fermieri

cereale piata cerealelor orz pretul cerealelor

Anul 2024 se anunță a fi încă unul dificil pentru fermierii din sectorul vegetal, cel puțin în privința prețurilor mărfurilor agricole. Cei care speră să vadă creșteri ale prețurilor pe piața cerealelor vor rămâne dezamăgiți, spun specialiștii.

Astfel, câștigurile ar putea veni nu din prețurile favorabile, ci din producțiile ridicate. Totuși, experții îi sfătuiesc pe fermieri să-și securizeze o parte din marfă încă de la începutul anului, prin contracte forward, pentru a nu se trezi că vor fi nevoiți să vândă la prețuri mult mai scăzute în perioada recoltării.

”La prima vedere, am putea spune că în 2024 va fi bogăție, pentru că Uniunea Europeană arată bine; nu cred că 5% rămas neînsămânțat în Franța poate afecta atât de mult volumul prognozat al UE. România a însămânțat 2,3 milioane de hectare de grâu, mult mai mult față de prognoza de 2,17 milioane de hectare, ceea ce ne conduce către o recoltă de 11-11,5 milioane de tone.

Se vede de acum un preț mai scăzut față de ceea ce este acum în piață la grâu, în 2024. Firește, mai e mult până departe, însă s-ar putea să fie nevoie ca fermierii să vândă 1-2 tone/hectar în lunile ianuarie-februarie, pentru că nu se întrevede niciun marker pentru recolta viitoare. (…) La cum se vede astăzi, nu sunt semne de creștere, totul scade, absolut toate prețurile au o curbă descendentă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, pentru AGRO TV.

Puteți urmări analiza completă legată de piața cerealelor în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”, pe canalul de youtube AGRO TV.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 răspunsuri

  1. Atunci sa se axeze pe procesare, sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate toți vor sa câștige din materia prima vândută de pe câmp cu tirul direct în port. Suntem sătui de produse de proasta calitate expirate cancerigene din import.

  2. Tehnologiile sunt mai scumpe decât producția.Schimbat tehnologiile din prelucrarea solului este soluția. Tracțiunea indirecta reduce la sfert consumul de motorina. Cerarea foliare reduce necesarul de irigare la zero.Feryilizarea cu aeraj,elimina azotul suplimentar .Seminte preparate cu inhibitor de germinare,și protecție,în benzi biodegradabile,care pot fi depuse în sol în oricare interval ,nu numai în ferestre de timp ,permite semănatul oricând.Motorul cu biomasa,egal ca performanta cu motorul diesel,elimina motorina din agricultura, ferma poate sa fie propriul producător de combustibil elimina deturnarea de cereale și zahar pentru biocombustibili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture