Piața cerealelor 2024 – Câtă marfă trebuie să vândă fermierii pe contracte forward
Pe fermierii români îi așteaptă un nou an dificil în ceea ce privește piața cerealelor. Prețurile mărfurilor nu dau semne de urcare în următoarele luni, astfel că fermierii trebuie să-și gestioneze cu maximă atenție afacerile și să-și securizeze marfa în mai multe etape.
”Noi vedem grâul având un nivel de 200-205 euro/tonă în Portul Constanța pentru recolta nouă, însă mare grijă la presiunea de recoltă. Atunci există un motiv în plus pentru ca marfa să fie declasată din punct de vedere al prețului. Nicio destinație tradițională nu a licitat încă pe recolta nouă, semn clar că prețurile nu sunt plăcute destinațiilor în acest moment”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, pentru AGRO TV.
Totodată, specialistul a subliniat faptul că toate semnele indică recolte bune în anul 2024, factor care va apăsa și mai mult pe prețuri. În aceste condiții, expertul îi îndeamnă pe fermieri să-și securizeze prețul prin semnarea contractelor forward pentru o parte din producție, iar mai apoi să speculeze creșterile de peste vară, atunci când seceta va influența prețurile de pe burse.
”Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să securizeze. Înțeleg că nu le adoptă încă România aceste metode, dar a vinde forward o tonă sau două tone la hectar. și a profita peste vară de izbucnirile de preț, așa coagulezi și culegi vârfurile de care ai nevoie. Nu poți să stai într-un singur moment să vinzi totul sau să aștepți la nesfârșit în speranța că va veni ceva, de undeva, la un moment dat”, a mai precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.