Specialiștii prevăd scăderi substanțiale ale prețului grâului pe bursele internaționale de cereale, în contextul revizuirii prognozelor de recoltă din întreaga lume, precum și a corectării dobânzii. Astfel, am putea asista la coborâri de până la 100 de euro în următoarele luni.
O analiză detaliată în acest sens a fost prezentată de Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
”Balanța grâului în lume, în acest moment, este negativă. Nu se face atât de mult grâu pe cât ar trebui. Avem un deficit cam de 12-14 milioane de tone față de prognozele inițiale, la care se adaugă efectele secetei, care sunt foarte consistente în tot Orientul Mijlociu, în nordul Africii și în Africa sub-Sahariană, ca și în Asia.
Pe data de 10 iunie avem raportul USDA, care va genera o creștere a prognozei de recoltă în Australia, care va urca cu două milioane de tone; subsecvent, Argentina își ridică ușor prognoza de recoltă și susțin că vor scoate mai mult cu un milion de tone. Acest lucru se va vedea pe burse. Mai mult, pe data de 14 iunie, așteptăm anunțul Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii (Fed), în ceea ce privește corectarea dobânzii. Am putea asista la o recesiune majoră, ceea ce va face ca prețurile acestea pe care le vedem azi să fumege efectiv. Cu alte cuvinte, s-ar putea să vedem scăderi și de 80-100 euro/tonă.
Astăzi, cotația în Constanța era fix de 375 euro/tonă pentru grâul de panificație, cu un discount de 20-22 euro, în cazul în care grâul are calitate de furaj. (…) Nu este deloc devreme să facem prognoze. Se ajunsese la un nivel de indicație Euronext de 440 euro/tonă, iar lumea credea în continuare că va mai crește. În această condiție, prețul în Portul Constanța era undeva la 415 euro/tonă. Astăzi se plătesc doar 375 euro/tonă. E o scădere consistentă, iar acest tăvălug s-ar putea să se mai accentueze”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.