8 decembrie 2021 - 14:15

Piața cerealelor 2021 – România așteaptă o producție de 32,5 milioane de tone

Vești bune pentru producătorii români de cereale. Prognozele pentru producțiile din 2021 arată bine, iar prețurile de pe piața cerealelor se vor menține la un nivel ridicat, spun specialiștii.

În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, consultantul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale, a precizat pentru AGRO TV că țara noastră va avea o recoltă de 32,5 milioane de tone de cereale în 2021.

”Fermierii români trebuie să-și înțeleagă rolul și locul în Uniunea Europeană, pentru că deja România are o pondere foarte mare în ceea ce privește producția de cereale. Anul acesta vedem 32,5 milioane de tone. Deja suntem o amenințare pentru Rusia. Știu că este greu de crezut, dar am ajuns deja în pole position la primele vânzări de grâu, iar fermierii români trebuie să înțeleagă că este nevoie de un flux predictibil, un flux elastic și sustenabil ca să poată să-și vândă producția. Nu ne mințim, suntem țară cu excedent de cereale, procesăm cât procesăm și trebuie să și exportăm”, a subliniat Cezar Gheorghe.

Specialistul Clubului Fermierilor Români a vorbit și despre prețurile care se vor vehicula pe piața cerealelor în următoarea perioadă. Se pare că acestea se vor menține la un nivel ridicat, din cauza prețurilor materiilor prime care au crescut foarte mult. Astfel, va fi aproape imposibil să ne mai întoarcem la nivelul prețurilor din anii precedenți.

”Inflația prețurilor s-a domolit. Urmează presiunea de recoltă, care este logic să se întâmple, dar să nu-și facă cineva iluzii că o să scadă prețurile, pentru că la momentul acesta, prețurile materiilor prime la nivel mondial au crescut foarte mult, pe baza faptului că sunt foarte mulți bani ieftini în piață, generați de guvernele care au tipărit bani ca să contracareze efectele pandemiei. (…) Uitați-vă numai la cotațiile țițeiului în Brent – a trecut deja de 76 de dolari. Nu ne mai întoarcem la ce a fost, nu avem cum”, a mai precizat Cezar Gheorghe.