Petre Daea: Să valorificăm apa pe care o avem, înainte de a ajunge în mare!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urma vizitelor făcute pe teren împreună cu ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că „în câmp se folosesc cele mai moderne instalaţii de irigare şi nu putem vorbi sub nici o formă de un concept învechit”.

Petre Daea a arătat astăzi, într-o postare pe Facebook, că a avut la începutul săptămânii o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş şi cu echipa sa de consilieri, pentru a stabili etapele necesare susţinerii la Bruxelles a intereselor agriculturii româneşti dar mai ales pentru a gasi soluţii de modernizare a sistemelor de irigaţii si a le introduce în PNRR.

Prin Planul Naţional Strategic este prevăzută o sumă de 500 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigaţii şi realizarea de sisteme locale.

Daea a subliniat şi faptul că trebuie să crească numărul asociaţiilor utilizatorilor de apă şi că acestea trebuie să fie susţinute atât cu bani europeni cât şi cu bani din bugetul statului. 

„Cu acea ocazie am convenit să mergem împreună în teren pentru a vedea şi înţelege cum este organizat sistemul de irigaţii în România, care a trecut prin etape succesive de degradare, dar şi de modernizare, susţinut cu sume importante de la bugetul statului, aşa cum este cuprins în Programul Naţional de Irigaţii. Lucrările de investiţii, pornite, realizate sau aflate în derulare au avut ca obiective modernizarea staţiilor, creşterea randamentelor de exploatare, reducerea consumului de energie, eliminarea pierderilor de apă, irigarea uniformă a culturilor. Organizarea şi multiplicarea asociaţiilor utilizatorilor de apă şi susţinerea acestora cu bani de la Uniunea Europeană şi din bugetul statului este o soluţie viabilă pentru contracararea efectelor negative ale secetei”, a notat Daea pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Agriculturii este de parere ca nu trebuie sa pierdem vremea ci să folosim toate pârghiile pentru reabilitarea sistemului de irigații și extinderea acestuia.

„Este şansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem.  Să le valorificăm înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi”, a mai notat ministrul Daea.

Ieri, miniştrii Marcel Boloş şi Petre Daea au vizitat Amenajarea de Irigaţii Pietroiu-Ştefan cel Mare pentru a înţelege mecanismul de funcţionare. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor europene a transmis că este vizată identificarea de surse de finanţare din fonduri europene pentru investiţii în utilizarea eficientă a apei, potrivit bursa.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Chiar si apa marii poate Fi folosita daca este desalinizata . In acest fel si sarea si apa are putea Fi folosite. Bineinteles in situatii extreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole